Mag ik binnenkomen?

Het Volksbuurtmuseum presenteert van 1 oktober 2020 tot en met 19 januari 2021 een indrukwekkende tentoonstelling over de levens van een aantal bijzondere inwoners uit Rivierenwijk. De tentoonstelling Mag ik binnenkomen? is een samenwerking met fotograaf en beeldend kunstenaar Saskia Janssen.  

Opvallende Rivierenwijkers
In 2011 begon zij met het fotograferen van Gerard, voddenboer van beroep. Geïntrigeerd door zijn manier van leven, besloot zij hem in zijn dagelijks leven te volgen met haar camera. Als vanzelf vertelde hij haar zijn verhaal.

Na Gerard volgden Antoinette, Bep en Cor, Ruurd, Anneke en Fia. Opvallende mensen uit Rivierenwijk die iets te vertellen hebben. Hoewel zij op het eerste gezicht heel anders lijken, zorgen ze voor herkenning en reflectie op ons eigen leven, waarbij thema’s als kwetsbaarheid, onvermogen, eenzaamheid, kracht en overleven aan bod komen.

Kom binnen
In de tentoonstelling zijn de portretten te zien en kun je digitaal door de persoonlijke  foto verhalen bladeren. Via deze intieme en persoonlijke documenten stap je het leven binnen van bijzondere mensen met levensverhalen die gezien en gehoord mogen worden. Als je de foto’s bekijkt word je nieuwsgierig naar het verhaal en als je het verhaal hoort, wil je de foto’s weer opnieuw bekijken.

Interviewproject Lessen voor de toekomst
Tijdens de opening van de tentoonstelling vindt tegelijkertijd ook de kick off plaats van het grote interviewproject Lessen voor de toekomst. Voor dit project interviewt het Volksbuurtmuseum zo’n honderd mensen uit verschillende wijken in Utrecht over hun leven, hun werk en hun wijk. Hoe kijken ze daar naar en welke ideeën willen ze meegeven aan (jonge) mensen voor de toekomst?

Adres

Nederlands Volksbuurtmuseum
Waterstraat 27
3511 BW Utrecht