Tentoonstelling De gezonde stad

Utrecht is de eerste grote, middeleeuwse stad in de noordelijke Nederlanden. Met duidelijke wortels in Romeinse en vroegmiddeleeuwse periodes. De stad staat op het gebied van stedelijk leven, architectuur en stedenbouw sinds lange tijd bekend als verkenner en voorloper.

Met de tentoonstelling De gezonde stad vieren we het 900-jarige bestaan van Utrecht, met als invalshoek; gezond stedelijk leven door de eeuwen heen. Want de zoektocht naar een gezonde leefomgeving is van alle tijden. Volgens de middeleeuwse gezondheidsleer die tot in de negentiende eeuw opgeld deed, bestond het menselijk lichaam uit vier lichaamssappen (humoren). Volgens die leer werd je ziek als de juiste verhouding van die lichaamssappen uit balans raakte. Die visie op gezondheid weerspiegelde zich in de gezonde stad, want een stad moest ook in balans worden gehouden. Daarbij was doorstroming van levensbelang, zodat er voldoende schone lucht en drinkwater was. Mens en omgeving moesten kortom in evenwicht zijn met elkaar.

Hoewel er tegenwoordig heel anders naar het menselijk lichaam en het ontstaan van ziektes wordt gekeken, is evenwicht met de (directe) woonomgeving nog steeds van groot belang. Zoeken naar balans of evenwicht is een mooie metafoor voor het kunnen functioneren van de (gezonde) stad. Toen, nu en in de toekomst.

Wanneer

  • 2 jun. 2022 - 11 sep. 2022 Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, en zondag
    van 11:00 uur tot 17:00 uur

Adres

Centraal museum Utrecht

Agnietenstraat 1
3512XA Utrecht

Contact