I speak no Dutch

Carlos Amorales brengt op zondag 30 oktober de performance I speak no Dutch. Daarin werkt hij samen met een Utrechts projectkoor. Deze zangers vormen als het ware het instrument waarmee Carlos als dirigent in een heel eigen dirigeertaal muziek maakt. Elk van de vier stemgroepen (sopraan, alt, tenor, bas) heeft een eigen melodie en tekst ingestudeerd en heeft instructies voor improvisatie gekregen. Daardoor zijn er acht verschillende ‘tonen’ in het instrument ontstaan waarmee Carlos speelt. De kunstenaar Carlos Amorales, afkomstig uit Mexico heeft, zijn persoonlijke ervaringen als vreemdeling in Nederland opgeschreven. Hij schrijft over taal, communicatie, vertaling en over de barrière die taal kan zijn. Samen met zijn team heeft Carlos deze teksten uitgewerkt en op muziek gezet.

Door te kiezen voor zingen als belangrijkste medium voor het kunstwerk, kiest Carlos voor een kunstvorm die kenmerkend is voor Utrecht. Utrecht heeft een grote naam als het gaat om koorzang en veel belangrijke Nederlandse koren of koormuziekorganisaties zijn in Utrecht gehuisvest. De kracht voor koormuziek (bijvoorbeeld bij de Singing Revolution in Estland) en de gezondheidseffecten van samen zingen (long-covid patiënten hebben baat bij zingen in hun herstel) zijn voor Carlos een inspiratiebron geweest om voor deze kunstvorm te kiezen.

Carlos Amorales maakte dit nieuwe kunstwerk voor Utrecht in opdracht van de gemeente Utrecht en de Stichting Kunst in het Stationsgebied. Het gaat over communicatie en taal: wat betekent het om in een stad of land te komen waar je de taal niet spreekt? Waar je niet kunt communiceren met mensen via taal? Welke belemmeringen ervaar je als je de taal niet spreekt? Wat doet dat met je?

Het kunstwerk sluit aan bij Utrecht 900 doordat Carlos het werk in nauwe samenwerking met Utrechtse amateurzangers maakt. Hij is in 2018 al begonnen met de opdracht voor dit kunstwerk wat in 2022 definitief gestalte krijgt. Het kunstwerk wordt dus echt gecreëerd samen met Utrechters. Een kunstwerk waarin zowel in het proces als in het eindresultaat experiment centraal staat: samen, met vallen en opstaan, komen tot nieuwe ideeën en inzichten. 

Met zijn kunstwerk appelleert Carlos bovendien aan de constante instroom van nieuwe bewoners in Utrecht: zij moeten allemaal elkaar leren verstaan om samen aan de stad te kunnen bouwen en de stad te ontwikkelen. Taal speelt daarin een hele belangrijke rol. 

Deze performance vindt op zondag 30 oktober plaats in de hal van Bibliotheek Neude en is onderdeel van de programmering van Culturele Zondag.
Aanvang: 14:00, 15:00 en 16:00 uur.

Adres

Bibliotheek Neude

Neude 11
3512 AE Utrecht

Contact

Gratis