Do­den­her­den­king
Fort Lu­n­et I

Op 4 mei staan we twee minuten stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die in en na de Tweede Wereldoorlog overal ter wereld omgekomen zijn door oorlogsgeweld. Op het Utrechtse Fort Lunet I aan de Koningsweg vindt een bijzondere herdenking plaats van Utrechtse militairen die sinds de bevrijding 76 jaar geleden omkwamen bij verschillende missies. DUMS – De Utrechtse Muziekschool, die bij deze herdenking de muziek verzorgt, streamt de herdenking live, zie hieronder. Wethouder Lot van Hooijdonk opent de plechtigheid.

Covid-19 maakt het ook dit jaar lastig om samen te herdenken. Daarom organiseren Vastgoedorganisatie Utrecht en DUMS – De Utrechtse Muziekschool, net als vorig jaar, met medewerking van Defensie en Grounded een Utrechtse herdenking vanaf het solitaire Fort Lunet 1. Een plek met een militaire historie, erfgoed met een betekenis. Het geïsoleerde fort dient als hét decor voor deze herdenkingsuitzending om in Utrecht samen, ieder vanuit zijn eigen huis, stil te staan en te herdenken.

Tijdens de herdenking zal – naast het taptoesignaal, de twee minuten stilte en het klinkende Wilhelmus – Luitenant ter zee 1e klasse Katja van As een persoonlijk verhaal vertellen. De namen van 76 Utrechtse veteranen, geboren Utrechters die zijn omgekomen tijdens missies sinds de bevrijding, worden genoemd als Kapitein der mariniers Johann Velkers 76 fakkels ontsteekt. Tijdens dat ritueel spelen musici van DUMS muziek (van o.a. Messiaen, Bruch en volksmuziek) die tijdens de Tweede Wereldoorlog een bemoedigende functie had voor de bevolking.

Dit initiatief vanaf het solitaire fort is een aanvulling op de sobere herdenking op het Domplein. Het Utrechts Comité 4-mei Herdenking beveelt het initiatief van harte aan. De herdenking op het fort is niet toegankelijk voor publiek. Vanuit de samenwerking tussen DUMS en de gemeente zal DUMS de herdenking zelf uitzenden via haar kanalen.

Dinsdag 4 mei 2021
Aanvang livestream 19.45 uur

Deze website maakt gebruik van cookies.