Zoeksuggesties
  • Overnachten
  • Fiets
  • Musea
  • Domtoren
  • Centraal Museum
  • Stadstour
  • Winkel van Utrecht / VVV
  • Hoog Catharijne
  • Utrecht Lumen
  • Bezienswaardigheden
Utrecht 900

Ut­recht 900 Jaar Nieuws­brief #14

Delen:

Beste Utrecht liefhebber,

Utrecht 900 bruist nog steeds. Dat hebben we de afgelopen weken gezien met heel veel mooie activiteiten. Meestal scheen de zon en konden we in prachtig herfstweer genieten van mooie dingen. Ook de komende weken staat er weer veel op het programma.
Dit weekend kun je bijvoorbeeld bij 900seconds naar prachtige animaties kijken, de Waterlinie Wandeltocht lopen of thuis luisteren naar en dansen op Utrax, een collectie dance nummers van Utrechtse artiesten, die voortkomen uit de rijke muziekscene van Utrecht. Enne, beetje een fan van FC Utrecht? Kom dan zondag naar de Galgenwaard. De wedstrijd FC Utrecht – AZ staat helemaal in het teken van 900 jaar Utrecht.

De kadootjes zijn ook nog niet op. Lees over de 900 vega hamburgers die Copper Branch weggeeft. Haal er dinsdag 11 oktober een. Ze zijn echt heel lekker! Maar geef je wel even op, dan weet je zeker dat er een voor je klaar ligt. Ook is er aandacht voor de meer serieuze zaken. Lees alles over “Uit je Dakloos” van 10 t/m 17 oktober. Dit is een reeks evenementen die de aandacht vestigen op de nood om iedereen aan een woning te helpen. Help mee een huis bouwen op de Neude! Of pitch jouw idee voor het oplossen van dakloosheid tijdens een Awesome Utrecht Pitch Night. En vergeet zeker niet een kaartje te kopen voor de indrukwekkende voorstelling Straatslim.
Er gebeurt echt nog veel meer. Kijk dus ook in onze agenda voor nog meer inspiratie.

We wensen je veel plezier met alle mooie activiteiten in oktober!

Team Utrecht 900


Beeld: FC Utrecht

Wedstrijd FC Utrecht – AZ in het teken van U900

De wedstrijd FC Utrecht – AZ staat volledig in het teken van U900. Zo dragen de spelers eenmalig een badge met de tekst ‘Utrecht 900’ op hun thuisshirt. Deze gedragen wedstrijdshirts worden tijdens, live vanaf de aftrap, en na de wedstrijd tegen AZ geveild om geld in te zamelen voor de Mihai Neșu Foundation. Iedereen kan meebieden op deze bijzondere FC Utrecht-tricots. Zo laat FC Utrecht niet alleen zien trots te zijn op hun stad, maar steunt de club ook het revalidatiecentrum in Roemenië van oud FC Utrecht’er Mihai Neșu.

Daarnaast is de vlaggenparade op zondag 9 oktober in de kleuren van Utrecht 900 Jaar. Ook wordt er om het team van hoofdtrainer Henk Fraser een extra steun in de rug te geven een spetterende sfeeractie tijdens de opkomst van de wedstrijd georganiseerd. En worden in de rust Utrechtse sporters, die in het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd, in het zonnetje gezet.

Nog geen ticket? Meer informatie over de ticketverkoop is hier te lezen. Volg FC Utrecht Instagram en Facebook.

900 Vega hamburgers kado! Go get your burger.

Copper Branch geeft 900 vega burgers weg, speciaal voor de 900ste verjaardag van de stad. De actie van het restaurant hangt samen met hun 1 jarig bestaan dat ze niet konden vieren vanwege corona. Copper Branch pakt dit ingehaalde feestje groots aan! Op 11 oktober geven ze de 900 heerlijke burgers weg aan de Steenweg 37 tussen 18:00 en 21:00 uur. Burgertje pakken? Meld je hier aan!

900 jaar Waterbeheer Festival

Op zondagmiddag 9 oktober sluit het Waterschap het jubileum ‘900 jaar Waterbeheer’ in stijl af met een gratis festival in de Botanische Tuinen. 900 jaar geleden liet bisschop Godebald de Kromme Rijn afdammen, en dat was de start van het georganiseerde waterbeheer. Deze actie hangt direct samen met het verkrijgen van het uiteindelijke stadsrecht in datzelfde jaar.

Op het festival ‘900 jaar Waterbeheer’ ontdek je wat het werk van het waterschap inhoudt en kun je in gesprek over klimaatverandering, zwerfafval inruilen voor een drankje bij de Waste Bar, of een hippe button knutselen. Enthousiast geworden? Meld je dan snel aan via deze link en ontvang twee gratis consumptiemuntjes bij de entree. Tickets voor de activiteiten zijn op de dag zelf te verkrijgen bij de Ticketbalie.

Nacht van de Wijn: wijn-walhalla bij Central Studios

Alle wijnliefhebbers opgelet! Vier 900 jaar Utrecht en hef het glas op ons stadsie tijdens de Nacht van de Wijn op 21 en 22 oktober. De Central Studios wordt omgetoverd tot een waar wijn-walhalla. En Utrechtse artiesten zorgen ervoor dat je aan het einde van de avond nog een dansje kunt wagen. Hier wil je bij zijn!

Tijdens deze twee dagen kun je genieten van het aanbod van vele wijnbarren. Kies, proef en drink jouw favoriete wijnen met bijpassende hapjes. Op het menu staan: tapas, prachtige borrelplanken, Italiaanse worsten, Franse kazen, Argentijnse empanadas en verse oesters. Naast wijn drinken valt er nog veel meer te beleven tijdens De Nacht van Wijn. Je kunt je eigen wijnblend maken, wijnseminars bijwonen en dansen in de silent disco. Daarnaast valt er veel te winnen; van fietsen tot wijnklimaatkasten.

Wil je voorafgaand aan het festival lunchen? Dan kan je naar de exclusieve driegangenlunch Castel Mimi. Castel Mimi is een Moldavische wijnmakerij en zal op zaterdag 22 oktober om 12:00 uur gezamenlijk met de Nacht van de Wijn een exclusieve lunch hosten. Tijdens elke gang worden er twee wijnen geschonken van dit imposante wijnhuis. De lunch is inclusief amuses, water, wijn, koffie én toegang tot het festival!

Kaartjes kopen? Wine not! Deze kun je aanschaffen via nachtvandewijn.nl.

Utrecht 900 dubbel CD Utrax

Bij een feestje hoort muziek, dansmuziek! Speciaal voor de 900ste verjaardag van de stad is er nu de dubbel CD ‘U Can Dance’- 900 Years of Utrecht Dance Music volume 1. Utrecht heeft veel muziek – artiesten voortgebracht en is vele genres rijk. Het Utrechtse platenlabel U-Trax bracht de cd’s uit waar je alle genres terughoort met artiesten zoals Colin Benders, Urban Dance Squad, Bonobo en nog vele vele anderen. Het is een unieke verzameling van muziek gemaakt door en voor Utrecht.

De dubbel cd is te beluisteren via de bandcamp-pagina van U-Trax, te koop bij Plato Utrecht en te beluisteren via de streamingdiensten. Offline en online verkrijgbaar bij de Utrecht Winkel / VVV op het Domplein!


Beeld: Udo Prinsen

900 seconden in TivoliVredenburg

Udo Prinsen, aanjager van filmproject 900seconds, presenteerde op 6 oktober samen met 90 Utrechtse animatoren een bijzondere montage van 900 seconden animaties op de ‘Canvas Videowall’ in de K.F. Heijn Foyer in TivoliVredenburg. Extra tof was de combinatie van zowel professioneel werk als werk van leerlingen van het Grafisch Lyceum en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij elkaar. 900 jaar Utrecht, de stad, het thema ‘stad zonder muren’, het is allemaal inspiratie geweest voor een rijke reeks diverse animaties.

De video wall is de gehele maand oktober te zien op vrijdag en zaterdagavonden, in Tivoli|Vredenburg, K.F. Heijn Foyer. Ga dat zien!

Uit je Dakloos

Tijdens ‘Uit Je Dakloos’ van 10-17 oktober wordt een woning gebouwd op de Neude, midden in de stad. Het doel is om aandacht te vragen voor alle Utrechters die op zoek zijn naar een woning. En daarnaast het afbreken van het stigma over dakloosheid. Meerdere Utrechtse organisaties hebben de handen ineen geslagen om de nodige aandacht te trekken met een gevarieerd programma rondom de bouwplaats en in de Bibliotheek Utrecht op de Neude.

Kom bijvoorbeeld op dinsdagavond 11 oktober om 19.30 uur naar de pitch night van Awesome Utrecht. Hier worden ideeën gepitcht rondom de wens dat iedereen in Utrecht een dak boven het hoofd heeft. Of bezoek de bijzondere voorstelling Straatslim van Stut Theater en Straatnieuws op donderdagavond 13 of vrijdagavond 14 oktober om 20.00 uur. Meer zin in een docu? Dat kan ook! Op donderdagavond 13 oktober om 18.45 uur wordt The Disciples vertoont: een documentaire van daklozenkoor De Straatklinkers. Zie hier het volledige programma.

nieuwsbrief utrecht 900

Documentaire ‘De werven van Utrecht’ eenmalig in de bioscoop

Denk je aan Utrecht, dan denk je aan onze bijzondere grachten met werven en werfkelders. RTV Utrecht heeft hierover een driedelige documentaire gemaakt die vanaf 15 november op tv is te zien. Als een van de afsluitende activiteiten van Utrecht 900 vertonen we ‘De werven van Utrecht’ eenmalig en in zijn geheel in de bioscoop. En daar kun je (gratis) bij zijn.

Documentairemakers Camiel van den Boogaard en Daniël Brüggen gingen op pad met de stadshistoricus, een bomenexpert, de wervenmeester en verkeershandhavers. Ze keken bij de enorme renovatiewerkzaamheden aan de walmuren en ze gingen op bezoek bij mensen in hun woning, atelier, theater of restaurant aan de werf. Een heel bijzonder inkijkje in dit gebied dat uniek is in de wereld.

De vertoning is op 11 november van 16.00 tot 17.15 uur, in een bioscoop in het wervengebied. Wil je hier bij zijn? Meld je dan aan via het inschrijfformulier. Er zijn beperkt plaatsen, dus meld je snel aan!

nieuwsbrief utrecht 900

Het Grote Utrecht Stadsdiner verbindt Utrechters

Tijdens het Grote Utrecht Stadsdiner op maandag 17 oktober, ook Wereldarmoededag, zitten Utrechters als één grote familie met elkaar aan tafel. Een mooie dag om met elkaar een maaltijd en verhalen te delen.  En geld in te zamelen voor de actie Geef om je Stad.

Het thema van het diner is ‘gezond voedsel voor iedereen’. De ingrediënten zijn geteeld en geoogst bij de Moestuin Maarschalkerweerd. En Chefkok Leon Mazaraic van Grand Hotel Karel V heeft hiervan een echte Utrechtse tuinderssoep gemaakt.

Dit recept kun jij live meekoken op 17 oktober om 17.30 uur met de kookvlog van Leon op RTV Utrecht en Ustad. Op dezelfde zenders is de live-uitzending met als thema ‘negen eeuwen voedselvoorziening’ van 18.00-18.50 uur te zien. In de uitzending schakelen de zenders live naar eetlocaties in de wijken.

Je kunt een etentje bij je thuis organiseren, of aansluiten bij een van de publieke eetlocaties. Op www.eetmee.nl  kun je je aanmelden als dinerlocatie. Via dezelfde link kun je intekenen op allerlei leuke eetplekken. Enkele locaties zijn bijvoorbeeld:  ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht, het restaurant van UMC Utrecht, Meneer Potter, het Leger des Heils of een moestuin.

Hoe kun je doneren? Dat kan door mee te doen met het diner. Je koopt het ingrediënten pakket, voor 1 euro. In het pakket zit naast alle ingrediënten ook het recept voor vier personen. De gehele opbrengst, plus vrijwillige extra bijdragen, gaat naar de actie Geef om je Stad. Donaties worden ingezet om de financiële en sociale gevolgen van armoede te bestrijden.

Alle informatie over bestellen, mee-eten en doneren is te vinden op stadsdinerutrecht.nl.

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis

Tijdens de vijfde editie van de ‘Nacht van de Utrechtse geschiedenis’ op zaterdagnacht 8 oktober vieren we de geschiedenis van de stad. Het thema van deze editie is De Gezichten van Utrecht, over de vele verschillende gezichten van onze stad: de mensen, de gebouwen en de verhalen die de stad maakten. Meer informatie Nacht van de Utrechtse Geschiedenis.

 

utrecht 900 jaar

Utrecht 900 Merchandise

Het feest is nog niet voorbij! Je kunt de verjaardag van onze stad vieren met toffe en kleurrijke Utrecht 900 Jaar producten. Struin door de straten van Utrecht met een kleurrijke Utrecht 900 shopper. Schrijf al je geheimen in het leukste notitieboekje van Utrecht. Of drink je eerste kop koffie uit de enige echte Utrecht 900 jaar mok.

Alle producten zijn verkrijgbaar bij de Winkel van Utrecht / VVV op het Domplein. Of online te shoppen op Utrecht-winkel.nl.

 

Gerelateerd nieuws

Utrecht 900

Beste Utrecht liefhebber, We naderen de herfst, maar ga nog niet allemaal binnen zitten. De...

Utrecht 900

Beste Utrecht liefhebber, De vakantie is voor de meeste mensen voorbij en we gaan weer...

Utrecht 900

Beste Utrecht liefhebber, De opening van Utrecht 900 was het begin van een maand vol...

Deze website maakt gebruik van cookies
We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Tracking

Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina’s worden weergegeven. Via de cookieverklaring op onze website kun je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken. In ons privacybeleid vind je meer informatie over wie we zijn, hoe je contact met ons kunt opnemen en hoe we persoonlijke gegevens verwerken.

Als je vragen hebt over de toestemming, vermeld dan het ID en de datum van de toestemming.