Zoeksuggesties
 • Utrecht 900 jaar
 • Domtoren
 • Centraal Museum
 • Stadswandeling
 • Winkel van Utrecht / VVV
 • Terrassen
 • Hoog Catharijne
 • Musea
 • Overnachten
 • Utrecht Lumen

Ut­recht 900 Jaar nieuws­brief #3

Delen:

Beste Utrecht liefhebber,

Hier is ie dan, onze eerste nieuwsbrief Utrecht 900 jaar. Eerder heb je waarschijnlijk mails gekregen over de viering van 900 jaar stadsrechten in 2022. Vanaf nu houden we je via een nieuwsbrief op de hoogte. Want 900 jaar oud zijn, dat is toch wel echt heel bijzonder.

Maar wat betekende het nou eigenlijk voor Utrecht, stadsrechten krijgen? René de Kam, conservator stadsgeschiedenis, vertelt. Verder vind je deadlines voor de volgende subsidieaanvraag en kun je je opgeven voor een inspiratiesessie op dinsdag 9 november.

 © Utrechts archief. Fotograaf: Goosen, D.C.

De geboorte van Utrecht

René de Kam, conservator stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum, schrijft maandelijks over de geschiedenis van Utrecht. Zijn eerste bijdrage gaat over de geboorte van de stad.

Wist je dat Utrecht de tweede officiële stad van het huidige Nederland is? Na het Friese Stavoren kreeg Utrecht namelijk op 2 juni 1122 stadsrecht van bisschop Godebald en keizer Hendrik V. Dit valt terug te lezen in twee prachtige perkamenten oorkonden die op die dag in het keizerlijk paleis Lofen bij de Dom zijn bezegeld. Het stadsrecht had veel voordelen. Zo mochten de Utrechters een eigen stadsverdediging aanleggen en kregen ze veel meer vrijheden op het gebied van bestuur en rechtspraak. 

In ruil voor het stadsrecht mocht de bisschop de Rijn afdammen ter hoogte van Wijk bij Duurstede om zo het land tussen Utrecht en Wijk te kunnen ontginnen. De Utrechters moesten daardoor wel zelf de handen uit de mouwen steken. En dan niet alleen om de singel te graven, die onderdeel was van de nieuwe stadsverdediging, maar vooral ook om een nieuw kanaal te graven van Utrecht naar de Hollandse IJssel. Alleen zo konden er schepen vol handelswaar vanuit Utrecht naar Duitsland blijven varen. En dat was van levensbelang voor de vele handelaren die in Utrecht woonden.

Zonder het stadsrecht van 1122 zou Utrecht 900 jaar later nooit de stad zijn geworden die het nu is. Het is dan ook bijzonder dat we de twee oorkonden nog hebben in Het Utrechts Archief. Maar ook van de plek waar ze in 1122 werden opgemaakt, zijn nog grote delen bewaard gebleven, waaronder zelfs complete pilaren! Vanaf 2 juni 2022 zijn de resten van paleis Lofen door iedereen te bezoeken.

 © De Stadstuin

Inspiratiesessie 9 november

Ben je op zoek naar inspiratie voor een plan om de verjaardag van onze stad te vieren? Heb je hulp nodig met het doen van je aanvraag? Of wil je kijken wat je misschien samen met anderen kunt organiseren? Kom dan naar de Utrecht 900 inspiratiesessie op 9 november. De avond begint om 19.30 uur in de Stadstuin locatie Werkspoorfabriek.

Remco Neu & Jasper Wilshaus komen presenteren, zij hebben al een aanvraag voor een plan ingediend. Laat je inspireren door hun verhaal! Iris Vos, activatiemanager Utrecht 900, geeft informatie over het programma en legt uit hoe je het beste een subsidie kunt aanvragen. Én je kunt speeddaten met medewerkers van Utrecht 900 jaar over het onderwerp ‘Hoe doe ik een aanvraag?’ Salim el Aater presenteert de avond. Na afloop kan je napraten en contact zoeken met anderen die iets willen organiseren.

Aanmelden kan tot donderdag 4 november, via dit formulier. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

Deadlines subsidieaanvraag

Heb je de deadline van 1 september voor het aanvragen van een subsidie gemist? Geen nood! De volgende deadlines zijn:

 • 1 januari 2022
 • 1 april 2022

Wacht niet te lang en begin gewoon met je aanvraag. Voor de deadline op 1 januari 2022 is het meeste geld beschikbaar. Van de totaal 1,75 miljoen Euro is dat €750.000. Voor de laatste deadline is dat nog maar €150.000. 

Bovendien duurt het altijd even voordat je de uitslag over je aanvraag krijgt.  De adviescommissie moet alle aanvragen zorgvuldig lezen en beoordelen. En dat kost tijd. Hoewel de officiële termijn 13 weken is, hoopt de commissie binnen 8 weken hun advies te geven, maar dan is het dus al begin maart 2022. Dus let op, mocht je voor 1 april opnieuw een aanvraag in willen sturen, wees snel.

Het kan ook zijn dat je maar een deel van het gevraagde geld krijgt vanuit de subsidie voor Utrecht 900 jaar. Als je meer nodig hebt voor je plan dan kun je dat aanvragen bij één van de Utrechtse Fondsen. Alle verdere informatie over het aanvragen van de subsidie vind je op utrecht900.nl.

Gerelateerd nieuws

dinsdag 13 september

Beste Utrecht liefhebber, We naderen de herfst, maar ga nog niet allemaal binnen zitten. De...

donderdag 8 september

Net als iedere Utrechter ben ik blij dat de singel alweer twee jaar rondom de...

donderdag 18 augustus

Beste Utrecht liefhebber, De vakantie is voor de meeste mensen voorbij en we gaan weer...

Door op “accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen en gebruik van cookies via onze website en de verwerking van persoonsgegevens.