Zoeksuggesties
  • Utrecht 900 jaar
  • Domtoren
  • Centraal Museum
  • Stadswandeling
  • Winkel van Utrecht / VVV
  • Terrassen
  • Hoog Catharijne
  • Musea
  • Overnachten
  • Utrecht Lumen

Ut­recht 900 Jaar nieuws­brief #5

Delen:

Beste Utrecht liefhebber,

Met 125 nachtjes slapen tot de 900-ste verjaardag van Utrecht, komt het feestprogramma in zicht. Heb jij de Utrecht 900 vlag en de levensgrote Utrecht 900 stickers al gezien op het Stadskantoor?

Wat je kunt verwachten in deze nieuwsbrief is voorpret! We laten weten hoe je Utrecht 900 promotiemateriaal kunt bestellen, vertellen meer over een prijswinnaar die voor Valentijn gaat spelen, en we lichten twee onderdelen van het feestprogramma uit.

In zijn column “Ghesontheyt” vertelt René de Kam over de goede voornemens van vroeger en nu. Mooi om te lezen dat ook de middeleeuwse Utrechter het advies kreeg niet te veel te eten en te drinken. We sluiten deze nieuwsbrief vrolijk en swingend af. Nog een paar maanden wachten en dan gaan we echt los!

Bestel Utrecht 900 promotiemateriaal 

We beginnen alvast met de voorpret! Laat zien dat je meedoet met de viering van onze stad. Het Utrecht 900 jaar promotiepakket bestaat uit posters, raamstickers en stickers. Deze zijn te bestellen via huisstijl@utrechtmarketing.nl. Mail je bestelling naar team Utrecht 900 en we nemen contact met je op. Het promotiemateriaal kun je na het ontvangen van een bevestigingsmail ophalen bij de Utrecht winkel / VVV op Domplein 9.

utrecht 900 jaar

900,- euro voor ouderen in Utrecht Zuidwest

Awesome Utrecht heeft in samenwerking met Utrecht 900 jaar, 900,- euro gegeven aan een Utrechts initiatief dat Utrecht nog leuker maakt. Op zaterdagmiddag 22 januari vond de alternatieve Awesome pitch night plaats, deze keer als ‘pitch afternoon’ met online wedstrijd via YouTube. Utrechters konden stemmen op een van de vijf pitches die hen het meest aansprak. De winnaar van de Awesome Utrecht 900 editie is Mikkie Schmitz. De Utrechtse gaat voor ouderen in Utrecht Zuidwest rondom Valentijnsdag een evenement organiseren. In deze tijd voelen veel ouderen zich eenzaam en is er weinig gelegenheid om op een veilige manier samen te komen. Dat kan anders vindt Mikkie en gaat ervoor zorgen dat ouderen in Zuidwest extra aandacht krijgen. Je kunt de belevenissen van winnaar volgen via de website en social media van Awesome. 

awesomeutrecht.nl 

Utrecht 900 Jaar Programma

Voorpret! Op weg naar de viering van 900 jaar stadsrechten – vanaf 2 juni – vinden er mooie evenementen in Utrecht plaats. We lichten hier Skills the Finals uit, een prachtig evenement dat het beroepsonderwijs in de spotlight zet. Ook zetten we graag ‘Utrecht ontmoet’ in het zonnetje. Deze taalwandelingen zijn straks onderdeel van het Utrecht 900 programma. 

Skills the Finals 

Utrecht is in 900 jaar opgebouwd door ambachtslieden. Denk aan metselaars, schilders, maar ook hoveniers voor de aanleg van het groen in de stad.

In 2022 is Utrecht hét centrum van talentvol vakmanschap waar we samen mee de toekomst maken. Utrecht host in de Jaarbeurs op 31 maart  en 1 april “Skills The Finals”: Zo’n 1.000 deelnemers uit het (v)mbo gaan met elkaar de strijd aan in ruim zestig vakwedstrijden: Wie wordt de beste van Nederland in zijn of haar vakgebied? De winnaars gaan door voor de World Skills (het WK voor beroepen).

Wat kun je daarvan in Utrecht terugzien? Het werk van de Utrechtse finalisten en hoveniers Jorn Houdijk en Nathan den Besten. Ze ontwierpen al een binnentuin in Ondiep.

Houd ze in de gaten! Via onze socials delen we de komende tijd een portret van deze hoveniers. Wil je bij de finale zijn? Dat kan! Via deze link vind je meer informatie. 

Utrecht ontmoet

Utrechters uit alle windstreken ontmoeten elkaar tijdens Wereldse Taalwandelingen in 5 wijken van de stad. ‘Utrecht ontmoet’ is een van de projecten van het Utrecht 900 programma. Tijdens de wandeling leren Nederlandstalige en anderstalige Utrechters elkaar én het Nederlands beter kennen. In duo’s of groepjes stellen ze elkaar tijdens de wandeling vragen zoals bijvoorbeeld: “Wat betekent cultuur voor jou”? of “Wat zijn jouw favoriete feestdagen?”  

‘Taal doet meer’ en Nynke Willemsen hebben ‘Utrecht ontmoet’ samen ontwikkeld. Mensen die elkaar in het dagelijks leven niet snel spreken doen dit door deze bijzondere wandelingen wel. Utrechters die hier al lang wonen ontmoeten nieuwe Utrechters, die een andere moedertaal hebben en het Nederlands nog aan het leren zijn. Deze laatste groep is heel verschillend; asielmigranten, gezinsherenigers en mensen die voor de liefde of werk naar Utrecht zijn gekomen. Bij alle ontmoetingen heeft 50% van de Utrechters een migratieachtergrond.

utrecht 900 jaar

©De keukenmeid van de Utrechtse schilder Joachim Wtewael uit ca 1620 – 1625. Bron Centraal Museum

Ghesontheyt!

Dry January; een maand geen alcohol en sporten tegen overtollige feestkilo’s. Het is het begin van het jaar en overal zijn goede voornemens te horen. Maar hoe was dat vroeger? Helemaal niet zo anders. Meer lezen? Klik hier en lees verder.

Laag over laag, van gister naar morgen

De Utrechtse schrijver, zanger en verhalenverteller Jan van Piekeren was zo geïnspireerd door 900 jaar stadsrechten dat hij het lied ‘Laag over laag’ maakte. Hij nam de videoclip op in de duizend jaar oude kelder van Café Walden onder het Domplein. In de videoclip zijn prachtige historische beelden van de stad verwerkt. ‘Laag over laag, van gisteren naar morgen’ kun je beluisteren en bekijken op YouTube

Gerelateerd nieuws

dinsdag 13 september

Beste Utrecht liefhebber, We naderen de herfst, maar ga nog niet allemaal binnen zitten. De...

donderdag 8 september

Net als iedere Utrechter ben ik blij dat de singel alweer twee jaar rondom de...

donderdag 18 augustus

Beste Utrecht liefhebber, De vakantie is voor de meeste mensen voorbij en we gaan weer...

Door op “accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen en gebruik van cookies via onze website en de verwerking van persoonsgegevens.