Zoeksuggesties
  • Utrecht 900 jaar
  • Domtoren
  • Centraal Museum
  • Stadswandeling
  • Winkel van Utrecht / VVV
  • Terrassen
  • Hoog Catharijne
  • Musea
  • Overnachten
  • Utrecht Lumen

Ut­recht 900 Jaar Nieuws­brief #7

Delen:

Beste Utrecht liefhebber,

De zon schijnt, de terrassen puilen uit en de eerste tekenen van onze  900-ste verjaardag beginnen al echt zichtbaar te worden. Dinsdag 22 maart opende bijvoorbeeld de expositie Water! Vriend of Vijand in het Utrechts Archief waar je alles leert over wat water en onze stadsrechten met elkaar te maken hebben.  

Maar er is meer in deze nieuwsbrief. Natuurlijk weer een prachtige column van René de Kam en verder aandacht voor de Groate Utreg Kwis, 900 geveltuintjes, Flag Football en een oproep van de Utrechtse Stadsmuzikanten die op zoek zijn naar Utrechts talent. 

Afgelopen vrijdag kwamen de mensen die in de eerste ronde een subsidie hebben gekregen bij elkaar. Een inspirerende bijeenkomst waar al een voorlopig Utrecht 900 programma werd gepresenteerd. Zit je zelf nog te wachten op de uitslag van de tweede subsidieronde? Het duurt niet lang meer. Begin volgende week bellen we alle 242 aanvragers met de uitslag. Houd vanaf maandag je telefoon dus goed in de gaten.

Team Utrecht 900

Quizsamensteller Ton van den Berg en projectleider Peter Gieling

Groate Utreg Kwis

Doe jij ook mee met “De Groate Utreg Kwis” tijdens 900 jaar Utrecht? Als je meespeelt, maak je op een bijzondere, speelse en leuke manier kennis met 900 jaar geschiedenis van onze stad. Ervaar zelf hoe we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we waarschijnlijk gedacht hebben. Door 900 jaar Utrecht te vieren, krijgen we meer oog voor elkaars geschiedenis. Kijk hoe je gratis aan deze unieke quiz mee kan doen via: www.degroateutregkwis.nl. Of volg De Groate Utreg Kwis op Facebook of Twitter.

Expositie Water! Vriend of Vijand?

Wist jij dat Utrecht 900 jaar alles met water te maken heeft? In Het Utrechts archief is de tentoonstelling “Water! Vriend of Vijand?” van 22 maart t/m 11 november te zien. Hier ontdek je hoe de Utrechters het water al eeuwenlang gebruiken én bestrijden. Er valt van alles te beleven. Maak een virtuele boottocht door het verleden en ontdek de geschiedenis van het Kromme Rijngebied, de Lekdijk en de Utrechtse stadsrechten. Of werp een blik in de toekomst en bekijk de toekomstplannen voor het waterbeheer in onze regio. Speciaal voor kinderen is er een spannende speurtocht. Meer informatie vind je op de website van het Utrechts Archief. 

Ga jij op tour door ons stadsie?

De organisatie van De Utrechtse Stadsmuzikanten is op zoek naar getalenteerde muzikanten, die deze zomer op tour willen door de stad. Zit je in een band, draai je als DJ regelmatig op feesten of ben je actief als singer-songwriter? Meld je dan aan! 

In mei vinden er in elke wijk rondes plaats waar één wijkambassadeur wordt gekozen. De host van deze muzikale bijeenkomsten is het duo Van Piekeren. Deze zomer gaan alle 10 wijkambassadeurs door heel Utrecht op een speciale Utrecht 900 tour. Klinkt dit als muziek in je oren? Meld je voor 15 april aan bij Ciske van Oosterhout via: www.deutrechtsestadsmuzikanten.nl Voor meer informatie kun je mailen of bellen naar: info@deutrechtsestadsmuzikanten.nl en Tel: 0651070921.

Waterbeheer en houten schepjes

Sommige historische gebeurtenissen zijn soms nog lang terug te zien in het landschap. Dat geldt zeker ook voor de vorming van Utrecht 900 jaar geleden. Door de aanleg van de singel, die toen van start ging, ontstond de harpachtige vorm van de (binnen)stad. Maar ook de oorsprong van de voor Utrecht zo kenmerkende Oudegracht gaat terug tot die tijd..meer weten? Lees verder…

900 jaar Utrecht in 1000 stukjes

Puzzel jij Nijntje of Tineke Schouten in elkaar? Gisteren werd de nieuwste puzzel van Ravensburger met het thema ‘900 jaar stadsrechten’ uitgereikt door de tekenaar Frans Le Roux aan Jan Heinsbroek, alias graffitikunstenaar en muurschilderaar Jan is de Man.  Karakteristieke Utrechtse taferelen vind je terug in deze puzzel zoals een botsing van de havendienst met een historische replica van het Romeinse schip. 

De Ravensburger puzzel van Utrecht is verkrijgbaar bij  Utrecht winkel / VVV op Domplein 9 en te koop via de webshop.

Bijeenkomst organisatoren 18 maart

Het enthousiasme borrelt voor Utrecht 900! Wauw, wat een toffe opkomst vrijdag 18 maart bij de eerste bijeenkomst voor organisatoren voor het Utrecht 900 programma! Ruim 50 mensen die in de eerste ronde subsidie hebben ontvangen of zich op een andere manier aan het programma hebben verbonden waren in het Anatomiegebouw in de Bekkerstraat. De Waterlinie Wandeltocht, het Atlas Cultureel Centrum, Come Alive en de Utrechtse Stadsmuzikanten vertelden onder meer wat ze gaan doen. 

De organisatie presenteerde het voorlopig programma en Utrecht Marketing nam de zaal mee in wat er allemaal mogelijk is in de marketing. Vervolgens kon je in kleine groepjes in gesprek over het promoten van je activiteit, informatie krijgen over het aanvragen van vergunningen of tips krijgen voor het werven van vrijwilligers. En natuurlijk was er aan het eind een borrel om elkaar beter te leren kennen. Want 900 jaar Utrecht, dat vieren we nog steeds samen! Nadat bekend is welke partijen in de tweede ronde subsidie hebben gekregen volgt snel een nieuwe bijeenkomst. 

900 geveltuintjes

Zet de bloemetjes buiten want Utrecht is jarig! En deze bijzondere verjaardag wordt gevierd met 900 gezellige geveltuintjes in Utrecht. Buurtbewoners kunnen op deze dagen samen met hun buren een gratis geveltuin aanleggen voor de deur. Doe mee met het landelijke NK Tegelwippen! Steek je handen uit de mouw en wip enkele tegels voor het huis. Maar eerst moet je je wel opgeven voor geveltuinburendag, die zal plaatsvinden in september. Opgeven voor NK Tegelwippen kan via: waterproof030@utrecht.nl Zo vieren we samen 900 jaar Utrecht en wordt de straat gezelliger én groener! 

Nieuwe ontmoetingen dankzij Flag Football

Sportfanaten opgelet! Neem een aanloop naar de viering van Utrecht900 vanaf 2 juni en kom kijken naar de King Bowl van 29 april t/m 1 mei op Sportpark Overvecht Noord. De King Bowl is een van de grootste flag football toernooien in Europa. Na twee jaar corona strijden mannen- en vrouwenteams op de velden van Utrecht Dominators eindelijk weer om de felbegeerde King Bowl Kroon. Hoewel er tijdens de wedstrijden om ieder punt wordt gestreden zorgt het evenement daarbuiten juist voor nieuwe verbindingen. In totaal zijn er maar liefst 60 teams uit 16 verschillende landen ingeschreven. Een internationaal feest! Volop nieuwe ontmoetingen en hoop in deze tijd!

Gerelateerd nieuws

dinsdag 13 september

Beste Utrecht liefhebber, We naderen de herfst, maar ga nog niet allemaal binnen zitten. De...

donderdag 8 september

Net als iedere Utrechter ben ik blij dat de singel alweer twee jaar rondom de...

donderdag 18 augustus

Beste Utrecht liefhebber, De vakantie is voor de meeste mensen voorbij en we gaan weer...

Door op “accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen en gebruik van cookies via onze website en de verwerking van persoonsgegevens.