Zoeksuggesties
  • Utrecht Lumen
  • Kleur de Stad
  • Domtoren
  • Centraal Museum
  • Utrecht 900 jaar
  • Stadswandeling
  • Winkel van Utrecht / VVV
  • Hoog Catharijne
  • Musea
  • Overnachten

Ut­recht 900 Jaar Nieuws­brief #8

Delen:

Beste Utrecht liefhebber,

Het programma van Utrecht 900 is bekend! Honderden activiteiten, heel veel taart én Kensington op de Domtoren staan ons te wachten.

Op donderdag 2 juni begint de viering van 900 jaar stadsrechten. Schoolkinderen zingen vanaf 10 uur mee met rapper DUIMALOT en álle Utrechtse musea zijn open voor een gratis bezoek. Last but not least, Kensington speelt van 21.00 – 22.00 uur vanaf de Domtoren. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig speelt muziek van de band mee op het carillon.  Heel bijzonder is dat Paleis Lofen vanaf 3 juni voor het eerst te bezoeken is. 

Er is natuurlijk nog veel meer. Tot en met 11 november bruist het in de stad. Nu al staan er bijna 200 activiteiten in de planning. Kijk op utrecht900.nl voor de actuele agenda

Verder lees je in deze nieuwsbrief onder andere over de nieuwe subsidieregeling voor ondernemers, over leuke activiteiten in Leidsche Rijn in het weekend voor kinderen, over de toffe workshop in Overvecht met kinderen én rapper Djezja, over een kortingsactie voor Utrecht 900 regentonnen en een sneak peak uit de tekst van het Utrecht 900 anthem Freedom City! 

Team Utrecht 900 – Let’s go!

utrecht 900 jaar

Nieuwe subsidie voor ondernemers!

Na drie subsidierondes die voor iedereen open stonden, is er nu een extra regeling om geld aan te vragen voor Utrecht 900, voor ondernemers die last hebben gehad van de coronamaatregelen.

Als je een goed idee hebt, vraag dan subsidie aan bij de gemeente Utrecht. Je kunt maximaal €10.000 aanvragen en €20.000 als je de aanvraag met meerdere partijen samen doet. Kijk op onze site of de subsidie voor jou is, je vindt in een lijst met SBI-codes welke sectoren onder de regeling vallen.

Aanvragen kan vanaf 2 mei. Je initiatief moet plaatsvinden tussen 2 juni en 11 november 2022. Bereid je nu vast voor, zodat je snel je aanvraag kunt indienen. Let op, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Beoordeling is op volgorde van binnenkomst. Het hoeft niet perse een activiteit of evenement te zijn, wie weet ontwerp je een product, actie, campagne of een spectaculaire stunt!?

Vergeet geen e-Herkenning aan te vragen vooráf aan je aanvraag, dit kan 5 dagen tot een week duren. Je hebt het nodig om je subsidie aanvraag te kunnen doen. 

Utrecht 900 Jaar programma

De Bouwkeet van de Vrijstaat

Voel je een echte ontwerper, architect en kunstenaar! Dat kan straks in De Bouwkeet van de Vrijstaat.

In de creatieve doe-expositie De Bouwkeet (6+) van De Vrijstaat ontdekken kinderen alles over architectuur en wonen. Tussen de kleurrijke 2D- en 3D-kunst van Marjolein Witte kunnen kinderen een bouwproces helemaal meemaken. Hoe tof is dat! Van idee tot ontwerp, van binnen naar buiten, van tekentafel tot woning, van ‘mijn huis’ naar ‘onze stad’. En ze denken na over vragen als ‘wat maakt een thuis, hoe zorg je dat je je ergens thuis voelt? Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken! We gaan ontwerpen, schetsen, bouwen, metselen en sjouwen in de nieuwe expo en bouwplaats.

De Bouwkeet is onderdeel van het programma Utrecht 900 en is iedere zondag, vanaf 13 februari t/m 27 november, en in de schoolvakanties open voor bezoekers. 

Reserveer je plek via de website van De Vrijstaat.

Dromen in Overvecht

Op donderdag 24 maart gaf de Utrechtse rapper Djezja een workshop rappen aan de kinderen van de Marcusschool in Utrecht Overvecht. Djezja bracht inspiratie aan de kinderen met zijn eigen ervaringen met het opgroeien in Overvecht, en hoe muziek hem geholpen heeft met het loskomen van zijn verleden als drugsdealer en carrière maken als succesvol rapper.

Samen met de rapper schreven de kinderen hun eigen teksten. Uiteindelijk worden de teksten van de kinderen samengevoegd tot een lied. Het lied wordt ten gehore gebracht op 2 juni. Zie de video voor een impressie van de workshop!

utrecht 900 jaar

Utrecht 900 regenton – kortingsactie

900 jaar Utrecht vieren we met 900 nieuwe regentonnen voor in de tuin! Zo maken we samen ons stadsie klimaatbestendiger, nú en ook in de toekomst. Een regenton is één van de makkelijkste manieren om bij te dragen aan een klimaatvriendelijke omgeving. Regenwater is schoon water en kun je heel handig gebruiken, bijvoorbeeld om de planten water te geven. Van april tot en met oktober ontvang je 30 euro korting op een regenton naar keuze. Klik op deze link naar meer informatie en de voucher voor je korting.

utrecht 900 jaar

Maand van LVB 

Mei is de maand van de LVB  – Licht Verstandelijke Beperking, waar zo’n 20.000 Utrechters mee leven. Het thema van Utrecht 900 jaar is ‘Stad zonder muren’. Door sámen onze verjaardag te vieren, willen we zorgen voor nieuwe ontmoetingen. 

Om aandacht te vragen voor mensen met een LVB, die vaak over het hoofd worden gezien, gaat er een campagnebus door Utrecht on tour. Met theater, podcasts en een LVB Xperience kunnen mensen zelf ervaren hoe het voelt om met een LVB te leven, en leren hoe je het kunt herkennen of hoe je goed met mensen met een beperking om kunt gaan. 

Naast de LVB Xperience kun je ook bij de bus terecht voor praktische vragen.

Breng een bezoek aan de campagnebus:

7 mei  –  Raum; Berlijnplein | 12:00 – 16:00

8 mei  –  Eilandsteede; Park Transwijk | 12:00 – 16:00

14 mei  –  Winkelcentrum Overvecht | 12:00-16:00

21 mei  –  Winkelcentrum Smaragdplein | 12:00 – 16:00

utrecht 900 jaar

Utrecht 900 anthem – Freedom City

“Iedereen gelijk het is niet erg dat we anders zijn,
We maken de kansen rijp, dat is heel belangrijk.”
Danser zijn of krantenwijk? Deel altijd je mandarijn.
Want van mijn partje hoef je hier niet echt de man te zijn.”

Een ‘sneak preview’ van een deel van de tekst uit het Utrecht 900 anthem Freedom City van de Utrechtse rapper DUIMALOT, alias Gary Gravenbeek. Het is een lied over vrijheid, want hoe kan het anders wanneer het thema ‘Stad zonder muren’ is. Bekijk vanaf 5 mei de videoclip online of luister naar Spotify.

Gerelateerd nieuws

zaterdag 12 november

Bekijk hier de foto’s van 11 november! Utrecht bedankt! Het was een verjaardagsfeest om nooit...

vrijdag 4 november

Lees hier alle artikelen van de DUIC over Utrecht 900 jaar.

donderdag 3 november

Beste Utrecht liefhebber, Het is bijna de laatste dag van Utrecht 900! Met een divers...

Door op “accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen en gebruik van cookies via onze website en de verwerking van persoonsgegevens.