Zorg voor elkaar

In deze tijd is het belangrijk goed voor elkaar te zorgen. Kijk extra naar elkaar om. Hoe gaat het met je buurvrouw of die oudere man op de hoek van de straat? Een klein gebaar kan een groot verschil maken! Breng een bloemetje langs, klop een keer extra aan of bel elkaar wat vaker op.

Goed eten, eet je samen

Samen tegen voedselverspilling

BuurtBuik strijdt tegen voedselverspilling door overvloedig eten op te halen bij horeca en supermarkten en het te delen met buurtbewoners. Ook brengt het buurtbewoners uit verschillende bevolkingsgroepen samen en gaat het sociaal isolement tegen.

Shop lokale producten

Bij Locals Utrecht shop je (vers)producten van Utrechtse bedrijven, zoals vers brood van de Veldkeuken, Roze Bunker siroop en Keen Coffee. Je vindt de winkel op de Vismarkt 2 elke dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Strijd tegen eenzaamheid

Stichting Resto VanHarte Utrecht en Jumbo regio Utrecht strijden samen tegen eenzaamheid. Iedere maand ontvangt Resto VanHarte de opbrengst van de statiegeldzuil van steeds weer een andere Jumbo, een echte statiegeldestafette!

Vrijwilligers uitgelicht

In de 8-delige serie Utrecht Verbindt van Gemeente Utrecht wordt iedere week een bijzonder initiatief in de stad uitgelicht. Met een speciaal ontworpen “hartentaart” steken we de organisaties en vrijwilligers een hart onder de riem: Utrecht zorg goed voor elkaar!

>> In de 7e aflevering gaat wethouder Anke Klein op bezoek de jonge vrijwillige DJ’s van Klub19.

Mooie initiatieven

TragePost Utrecht Verbindt
TragePost

Voor de tweede keer start TragePost! Je stuurt én ontvangt iedere week een kaartje. TragePost is voor iedereen die laagdrempelig iets positiefs wil uitwisselen met verschillende onbekenden. Meld je nu aan!

Buurtgenoten koken voor elkaar

Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar om een maaltijd te delen. De één houdt van koken en het voor de ander is het lastig om elke dag een verse maaltijd op tafel te krijgen. In Utrecht staan bijna 1000 thuiskoks ingeschreven!

TOV
Hulplijn Turkse ouderen

De Turkse Ondernemers Vereniging Utrecht heeft een hulplijn geopend voor Turkse ouderen. Zij bieden hulp bij de boodschappen, de nodige medicijnen, andere noodzakelijke behoeften of een luisterend oor.

Verbind jong en oud in je eigen flat

In de Saffier, een appartementencomplex in Utrecht, wonen jong en oud door elkaar, maar zij ontmoeten elkaar zelden. Uit een spontaan idee zijn de lockdownladies ontstaan! Zij organiseren activiteiten om verbindingen te creëren en eenzaamheid tegen te gaan. Een muziekavondje op de galerij was een groot succes. Sindsdien proberen de lockdownladies 2 tot 4 keer per maand iets te organiseren, zodat de oudere bewoners toch kunnen deelnemen aan een activiteit, ze elkaar ontmoeten en iets hebben om naar uit te kijken.

zorg voor elkaar utrecht verbindt

BuurtMaaltijden

Met gratis maaltijden voor en door buurtbewoners zorgt BuurtMaaltijden voor meer verbinding in de wijken. Professionele koks die anders thuis zouden zitten, koken in het buurthuis met overtollig voedsel BuurtMaaltijden, andere vrijwilligers bezorgen die bij mensen thuis. De vrijwillige bezorgers plannen vaak extra tijd voor het bezorgen van de maaltijden. Op die manier brengen ze een deel van het buurthuis naar de mensen thuis. Het eten wordt rondgebracht bij mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn, in armoede leven of mensen die vanwege het coronavirus niet naar de supermarkt durven. Een praatje is zo belangrijk voor mensen die nu de deur (bijna) niet meer uit komen.

Klein gebaar > groot verschil

U dialoog
Utrecht in Dialoog

Heb je behoefte aan een goed gesprek? Wat raakt je? Utrecht in Dialoog maakt met mogelijk in gesprek te komen met mensen die je al kent en met andere stad- en landgenoten.

Steun de lokale ondernemers
Drukkerij Libertas Pascal

Drukkerij Libertas Pascal is het concept 'contactloos kaartje' gestart! Kies een passend kaartje of ontwerp er zelf een en stuur deze naar je opa, oma, broer, zus of collega.

Kaartje Lief Gebaartje
Kaartje lief Gebaartje

Klein gebaar met grote impact! Om ouderen een steuntje in de rug te bieden, brengen de vrijwilligers ze graag in contact met jou om te laten zien dat zij er niet alleen voor staan.

Audiotour Sprekend de Buurt

Wandel samen de audiotour door de wijk Voordorp en beluister de verhalen van buurtgenoten. Sprekend de Buurt is een bijzondere audiotour, dóór en vóór buurtbewoners. Door fragmenten ingesproken door buurtgenoten wordt de omgeving van de wijk ingekleurd met interessante weetjes, persoonlijke verhalen en ervaringen van wijkbewoners.

Meld je aan voor de editie van zondag 27 dec op parkeerterrein Sportclub Hercules via info@sprekenddebuurt.nl. Je ontvangt een reactie met een tijdslot.

Utrecht Verbindt Audiotour Sprekend de Buurt

Wees lief voor elkaar

FC Utrecht helpt
FC Utrecht Helpt

Wil jij hulp bieden óf heb je juist nu een extra hand nodig? FC Utrecht heeft een liefdevol platform gelanceerd: FC Utrecht Helpt.

Met je hart
Ik vind je lief-kaartje

Stichting Met je hart verkoopt 'ik vind je lief' kaartjes. Voor €5 per kaartje steun je de stichting en stuur je iemand wat extra aandacht. Eenvoudig bestellen door te appen naar 06-51 06 06 41.

soak city
Soak City

Laat je auto wassen door Soak City! Horecamannen en vrouwen die nu minder werk hebben komen langs om jouw auto te wassen. Zo profiteer jij van een bijzondere service aan-huis én steun je een goed doel.

Stichting kinderkanker fotografie

Een bijzonder en liefdevol initiatief gestart door een inwoner van Utrecht. Stichting kinderkanker fotografie fotografeert kosteloos kinderen met kanker tot de leeftijd van 17 jaar, op verzoek van de ouders. Deze fotoreportage geeft het kind en de ouders een glimlach op hun gezicht tijdens deze intensieve en moeilijke periode. Een lichtpuntje, waarbij het kindje met veel liefde, betrokkenheid & creativiteit wordt vastgelegd. De fotografen en vrijwilligers werken belangeloos voor het goede doel.

Utrechtse Stichting Kinderkanker fotografie

Meer Utrecht Verbindt

Bekijk meer liefdevolle initiatieven en winterse activiteiten.