Dansvoorstelling ATMEN

Nicole Beutler Projects presenteert op zaterdag 6 april a.s. in de Stadsschouwburg Utrecht de aangrijpende dansvoorstelling ATMEN, het tweede deel van de trilogie Rituals of Transformation. In ATMEN onderzoekt theatermaker en choreograaf Nicole Beutler de gevolgen van de klimaatcrisis. Voor dit doel wordt de schouwburg omgebouwd tot een ruïne waarbij de natuur en het groen de overhand hebben. Er zijn twee voorstellingen per avond.

ATMEN was eerder te zien in onder andere ITA in Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg Den Haag; publiek en pers reageerden unaniem enthousiast. ‘’Planten, mossen en schimmels nemen schouwburgzaal over” en ‘’adembenemend’’ (Theaterkrant oktober 2023). ATMEN speelt zich af in 2200 in een post-apocalyptisch paradijswaarbij de mensheid als middelpunt van de beschaving is verdwenen en de natuur op adem kan komen. 

In de voorstelling zijn naast de dansers ook de vier zangers te zien uit 8: METAMORPHOSIS de prijswinnende en met sterren overladen dance opera van Nicole Beutler Projects.

De Stadsschouwburg Utrecht wordt een levend eco-systeem

In de voorstelling verandert, mede dankzij de driedimensionale videobeelden van videokunstenaar Heleen Blanken, het rode pluche en interieur van de schouwburgin een ruïne, overwoekerd door natuur. Vanuit de schaduwen klinken flarden van romantische natuurliederen en onder het maanlicht huilt een wolf. De elektronische muziek van Gary Shepherd laat het geluid horen van groeiende fungus, lavavloed en natuurgeweld.

De dansers en zangers, die de menselijke overlevers verbeelden, evolueren van groene en mosachtige gedaantes in wezens die nieuwe verbonden sluiten en zich vaag de liederen van de componist Schubert herinneren.

Speciaal voor de voorstellingen in Utrecht presenteert Nicole Beutler Projects een speciaal impactprogramma waarin dieper wordt ingegaan op de relatie en positie van de mens tot de planeet. 

Trilogie over de klimaatcrisis

ATMEN is het tweede deel van de trilogie RITUALS OF TRANSFORMATION. De trilogie draait om de klimaatcrisis en het belang van transformatie. Wanneer de mensheid in harmonie verder wil leven met de planeet zal ze zich moeten aanpassen aan klimaatverandering. Nicole Beutler ontwerpt deze fictieve scenario's voor de toekomst, om vooral de verbeelding aan te wakkeren op zoek naar hoop.De delen zijn afzonderlijk van elkaar te zien.

In GINKGO het eerste deel van de trilogienam Nicole Beutler afscheid van de door mensen gemaakte wereld, in ATMEN heeft de ramp zich voltrokken en onderzoekt Beutler op welke manier de mens nog onderdeel kan zijn van een nieuw ecosysteem. In deel 3 (NOW WE ARE EARTH: an orchestra, te zien vanaf april 2025) speurt Beutler naar een nieuwe balans tussen mens, dier, plant, fungus en technologie.

Adres

Lucasbolwerk 24
3512 EJ Utrecht