De verborgen culturele parels van Utrecht

Pam van der Veen
Delen:
local story verborgen parels

In Utrecht vind je oneindig veel verborgen culturele parels. Pam van der Veen, eindredacteur van Uitagenda Utrecht, neemt je mee.

Stut maakt theater met en voor mensen die normaal gesproken niet snel in aanraking komen met kunst en cultuur. Denk aan vluchtelingen, statushouders, mensen met een verstandelijke beperking of in een sociaal isolement. Er worden workshops gegeven, er is een koor en een wekelijkse theateravond (Stut Open), die nu online plaatsvindt.

Heel inspirerend is het Hof van Cartesius, een broedplaats voor creatieve ondernemers in het Werkspoorkwartier, dat helemaal gebaseerd is op circulariteit. De plek is gebouwd met gerecyclede materialen, wekt zelf stroom op, heeft een eigen moestuin en een ‘wadi’ voor wateropvang. Qua duurzaamheid dus een voorbeeld voor de hele stad, maar ook de activiteiten die er (online) worden geprogrammeerd, zijn de moeite waard.

Kanaal30, gevestigd ineen voormalige drukkerij aan het Merwedekanaal, is sowieso een cool gebouw om eens binnen te kijken. En er vinden ook regelmatig events plaats, zoals de creatieve Winterwinkelmarkt. Voor kinderen van 3 tot 8 en van 8 tot 14 jaar is er – als corona het toelaat – maandelijks jeugdtheater. En daarna kun je uitstekend koffiedrinken bij of op het terras van café Keet.

Fort Ruigenhoek is een stoere, historische plek aan rand van Utrecht, verscholen in het groen van de Gagelbossen in Noorderpark Ruigenhoek. In de 19de eeuw beschermden soldaten ons land hier tegen indringers, tegenwoordig kun je dassen en ijsvogels spotten, creatieve workshops volgen en naar voorstellingen en exposities van kunstenfestival Tweetakt.

Mijn tips

Andere verhalen

"Wandel door Utrecht en het voelt alsof je in een openluchtmuseum loopt."

"Het Griekse gevoel kun je ook in Utrecht terugvinden."

"Utrecht ligt geweldig in het midden van het land waardoor je allerlei mooie uitvalswegen hebt."

"From the city for the city. Ik denk dat meer mensen wat voor de stad kunnen betekenen door...

“In Utrecht is er ruimte voor expressie, zonder dat de stad haar eigen identiteit verliest.”

“Leidsche Rijn was voor ons perfect, want het heeft de vruchten van de grote stad en tegelijkertijd genoeg...

“Verandering kan soms heel lastig lijken, maar het is belangrijk om ons collectief in te zetten voor een...