De Grebbeberg
De Grebbeberg is een heuvel in het zuidoostelijke puntje van de provincie Utrecht.
In 1940 was de Grebbeberg en omgeving het toneel van zware gevechten en sneuvelden er in totaal meer dan 400 Nederlandse militairen. De slag om de Grebbeberg is daarmee de grootste en meest bekende veldslag op Nederlands grondgebied. De fortificaties op het terrein herinneren hier aan.
Slag om de Grebbenberg
Tijdens de Duitse inval op Nederland, van 10 mei tot 14 mei 1940, probeert het Duitse leger door de Grebbelinie heen te breken. Na drie dagen mislukt een Nederlandse tegenaanval en is het Nederlandse leger gedwongen om zich terug te trekken. Omdat de strijd plaatsvond op een oppervlakte van twee bij drie kilometer was de Slag om de Grebbenberg de meest intensieve op het Nederlandse grondgebied.
Militaire begraafplaats
Direct na de capitulatie werd op de Grebbenberg een militaire begraafplaats ingericht. Hier liggen meer dan 800 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Meer dan de helft zijn militairen die hebben meegevochten met de Slag om de Grebbenberg.
Rondleidingen
Ter herinnering aan de bloedige slag worden rondleidingen gegeven over de Grebbeberg. Onder begeleiding van een professionele gids leer je tijdens een 3,5 uur durende wandeling meer over de geschiedenis van deze plek.
De prijs per persoon bedraagt EUR 5,-. Kinderen onder de 12 jaar mogen, onder begeleiding, gratis mee. Aanmelden via 0317 61 23 33 of e-mail info@vvvrhenen.nl.