Inktpot

De Inktpot is de naam van het iconische hoofdkantoor van ProRail. Het is het grootste bakstenen gebouw van Nederland, en heeft inderdaad de vorm van een enorme inktpot. Het bouwwerk is gefundeerd op rails, opgebouwd uit 22 miljoen bakstenen en er is 4000 m³ eikenhout in verwerkt.

Geschiedenis
Het pand werd tussen 1919 en 1921 gebouwd in opdracht van de NS. Destijds heette het gebouw Hoofdadministratiegebouw III, maar sinds het vertrek van de NS is De Inktpot de officiële naam.

In de Inktpot zijn 22 miljoen bakstenen verwerkt. De NS kocht zelf twee steenfabrieken, een houtbedrijf, drie schepen en een Limburgs bos. Vanwege de schaarste aan bouwmaterialen bestaat de fundering uit oude rails.

Architectuur
In het ontwerp van spoorwegingenieur G.W. van Heukelom wordt gebroken met historische stijlen. Veel interieurelementen zijn behouden gebleven, zoals het monumentale trappenhuis en de Art Deco-klokken in de kantoren. Een deel van het interieur is uitgevoerd met geglazuurde bakstenen. Het gebouw is tussen 1999 en 2002 gerestaureerd waarbij onder meer de gevels zijn schoongemaakt en de kozijnen vervangen. Het plantsoen aan de voorzijde maakt deel uit van het geheel.

UFO
Eén van de meest opmerkelijke punten van het gebouw is de UFO. Dit kunstwerk, met een diameter van 12 meter, is een restant van de Utrechtse kunstmanifestatie Panorama 2000.

Bezoek
Het is helaas niet mogelijk om de Inktpot van binnen te bekijken omdat het in gebruik is als hoofdkantoor van Prorail. Af en toe is het pand wel opengesteld tijdens de Nationale Monumentendag. 

Adres

Inktpot

Moreelsepark 3
3511 EP Utrecht