IMPAKT Exhibition - In Touch

Met de komst van smartphones en social media werd het makkelijker om met elkaar in verbinding te blijven, althans, dat werd ons beloofd. Van nauwe familie tot verre kennissen en vreemden, iedereen is binnen handbereik. Toch voelen we ons in toenemende mate eenzaam. Van 22 maart tot en met 19 mei 2024 presenteert IMPAKT In Touch: een tentoonstelling over technologie als het middelpunt van onze relaties met elkaar, onszelf, en de wereld om ons heen.

Ruim een eeuw geleden luidde de komst van radio en televisie een nieuw tijdperk in, waarin onze dagelijkse bezigheden ruimte moesten maken voor technologische verbindingen. Sindsdien wordt die almaar groeiende ruimte ten volste benut: we kijken binnen in andermans leven via social media, onderhouden ons mentale en fysieke welzijn met verschillende apps, en zijn afhankelijk van onze telefoon om ons een weg te banen in bekende en onbekende omgevingen. Onze aandacht is verlegd, losgekoppeld van onze omgeving en getransporteerd naar een wereld op het scherm. 

Nu onze verbinding met andere wezens met name ontstaat en plaatsvindt met behulp van technologische apparaten, is het hoog tijd dat we onze relatie met technologie onder de loep nemen en verkennen hoe deze relatie onze zoektocht naar verbinding transformeert. Aan de hand van speelse en immersieve werken reflecteren de kunstenaars van In Touch op de manieren waarop technologie ons ondersteunt en in de weg zit in het vormen van connecties. Schuif aan bij een diner gehost door AI, ontdek wat het sociale gedrag van mensen gemeen heeft met planten en insecten, en verzet jezelf tegen gender biases door met een feministische chatbot te praten. 

Deze tentoonstelling besteedt speciale aandacht aan werken en projecten ondersteund door EMAP (European Media Art Platform) met een focus op Digitale en Media Kunst, Bio Kunst en Robotische Kunst.

Met werken van: Studio Above & Below, Nadja Verena Marcin, Paula Nishijima, Me AndOther Me, en T(N)C

Curator: Daniela Tenenbaum

Met steun van: Gemeente Utrecht, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds, en EMAP gefinancierd door het Creative Europe Culture Programme van de Europese Unie.

Wanneer

  • 22 mrt. 2024 - 19 mei 2024
    van 12:00 uur tot 18:00 uur

Adres

Lange Nieuwstraat 4
3512 PH Utrecht

Prijs

  • €5.00