Singelwandeling 'Langs de singel'

Op 12 september 2020 is de Singel weer rond. Dit jaar bestaat ook het Zocherpark langs de Singel in Utrecht 150 jaar. Het Zocherpark en de Singel zijn historische en ecologische hotspots. Loop deze wandeling van 5,2 km om de bijzondere natuur van de Utrechtse binnenstad te ontdekken. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. 

Zo kom je onder andere langs de volgende bijzondere punten:

Vleermuisgrot
Voor het rondje Singel compleet was, werd het water ondergronds vervoerd in een zogenaamde spuikoker. Onder het Paardenveld ligt nog een deel van deze koker. Er is toegang gemaakt in de kademuur, zodat vleermuizen erin kunnen. Dit is een perfecte plek voor vleermuizen om te overwinteren. Als je naar de kade aan de overkant kijkt, zie je de ingang in de kademuur.

Rondje Singel
Bij punt 2 ligt het nieuwe deel van de Singel. Door de opening van de Singel kunnen waterdieren nu ook weer een rondje zwemmen. Ze krijgen meer leefgebied erbij. Daarnaast staat de Singel nu in verbinding met andere wateren in Utrecht, zoals de Leidsche Rijn. Voor vissen en andere dieren is dit heel prettig omdat ze makkelijk ergens anders heen kunnen gaan.

Zocherbank
Het Zocherpark is ontworpen door Johan David Zocher jr.. Hij heeft het park ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Met deze stijl wordt een natuurlijk landschap nagebootst. Dit komt ook terug in de poten van de Zocherbank, deze lijken op boomstammen. De banken in het park zijn replica’s van Zochers originele ontwerp.

Oude bomen
In het park staan meer dan 400 bomen ouder dan 100 jaar. Sommige staan er al sinds de aanleg van het park in 1830. De bordjes op de bomen laten zien wanneer een boom is geplant. Tussen Manenburg en Lucasbolwerk staan veel van de oudste en dikste bomen van Utrecht, zoals de oudste Moerascipres, de dikste Iep en de dikste plataan.

Muurplanten
Dwars op de Singel ligt de Plompetorengracht. Hier kan je de zeldzame muurplanten van Utrecht bewonderen. Aan de kade groeien o.a. muurvarens, steenbreekvarens en muurleeuwenbekjes. Deze planten groeien goed op de kalkrijke mortel van oude muren. Om de nieuwe muren geschikt te maken, is hiervoor ook deel kalkrijke mortel gebruikt.

Maretak
Vlak voor het bastion Sterrenburg groeit maretak in de bomen. Het ziet eruit als een bolvormige struik. Dit is een van de vier plekken in Utrecht waar het groeit. In het Engels heet de maretak Mistletoe. Misschien ken je deze naam wel van de Kersttraditie, waarbij je elkaar kust als je onder dit plantje staat. Een leuke plek dus om stil te staan met je partner of date.

Download de routekaart om de route te lopen en de bijbehorende informatie te lezen. 

Adres

Monicaburg

Monicaburg
Utrecht