De Meern 1

Dit schip is in 1997 ontdekt in Leidsche Rijn en zes jaar later opgegraven. Het lag zo’n drie meter diep en is bewaard gebleven door de kleigrond, het is gereconstrueerd en oorspronkelijk in Woerden in de vaart genomen onder ‘Per Mare Ad Laurium’ (PMAL) en heet nu ‘De Meern 1’.

“Het schip is ergens aan het eind van de tweede eeuw na Christus gezonken, vermoedelijk door een storm. Qua bouw is het opvallend rank en heeft het een fraai omhooglopende achtersteven. Het was daardoor goed wendbaar en kon zodoende op moeilijker bevaarbare rivierdelen worden ingezet. Gezien deze eigenschappen en de gereedschappen die in het schip gevonden zijn, was het mogelijk een onderhouds- of bevoorradingsschip waarmee kades en oevers op orde werden gehouden. Gezien de slijtagesporen is het schip misschien wel 40 tot 50 jaar in de vaart geweest voordat het verging” (Gemeente Utrecht & De Kam, z.d.).

Via Rederij Schuttevaer krijg je de gelegenheid om rondom het oude centrum van Utrecht te varen met dit schip, en beleef je 2000 jaar geschiedenis en architectuur van Utrecht, begeleid door een professionele gids aan boord.

De geschiedenis komt voor jong en oud tot leven door de combinatie van het varen op een uniek schip, de boeiende verhalen van de gids en een expeditiekaart: van Romeinen tot Hoog Catharijne. Door de elektrische motoren zweeft u in stilte over het water. Het Romeinse schip is elektrisch aangedreven, 25 meter lang, 2,70 meter breed en heeft plek voor 32 gasten.

Het origineel van dit schip is te zien in Castellum Hoge Woerd in De Meern.

Adres

Oudegracht 85
3511 AD Utrecht

Gerelateerde collecties