Hoefdier - De Stijl fietsroute

Hoefdier
Het beeld Hoefdier is gemaakt voor de grens tussen stad en land, tussen de leefgebieden van de mens en het dier. Het staat min of meer op de grens van Amersfoort en Soest.

Alle beelden langs de route zijn even hoog, en hebben dezelfde omvang (ongeveer 60 x 60 cm), maar met dit beeld doet Tellegen bewust iets anders. De bovenkant van irokohout is gestileerd, maar de stalen staanders zijn geknikt, alsof het benen zijn die aan de wandel willen gaan. Hoefdier zal zeker nog worden ‘opgejaagd’: de komende jaren gaat Amersfoort hier bouwen aan de nieuwe Westelijke Rondweg met een indrukwekkende fly-over voor fietsers.

Boris Tellegen
Kunstenaar Boris Tellegen (1968) kreeg de opdracht om een ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld te visualiseren op de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldbe-roemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden.

Adres

Barchman Wuytierslaan
Amersfoort