Jacobikerk

De Middeleeuwse Jacobikerk was één van de vier parochiekerk van Utrecht (naast  de Buurkerk, de Nicolaïkerk en de Geertekerk). Tegenwoordig is de kerk in de gebruik bij de Protestantse Kerk Nederland.

Geschiedenis

De Jacobiparochie werd al in de 12e eeuw gesticht, maar de oudste delen van de huidige Jacobikerk dateren van halverwege de 13e eeuw. De kerk is in de eeuwen daarna een aantal keren verbouwd om tegemoet te komen aan de steeds verder groeiende bevolking. De huidige vorm als hallenkerk komt uit de 15e eeuw en van alle verbouwingen is de toren midden in de kerk komen te staan.

De naam van de Jacobikerk verwijst naar de apostel Jacobus de Meerdere. De kerk staat dan ook langs een pelgrimsweg die naar pelgrimsoord Santiago de Compostela leidt. De Sint-Jakobsschelp, het bijbehorende pelgrimsteken is op verschillende plekken in de kerk terug te vinden. Onder meer het vaantje op de kerktoren heeft de vorm van een schelp.

Tijdens de Beeldenstorm van 1566 werd ook de Jacobikerk niet gespaard gebleven, en in 1580 wordt de kerk definitief protestants.

Kerkdiensten

In de Jacobikerk worden drie diensten gehouden: een ochtenddienst, middagdienst en avonddienst. Elke zondag komen gelovigen om 10.00 en 17.00 uur bij elkaar. Daarnaast is er elke twee weken een avonddienst met een kleinschalig en laagdrempelig karakter. De avonddienst begint om 19.30 uur.

jacobikerk.nl

Adres

Sint Jacobsstraat 171
3511 BP Utrecht

Gerelateerde collecties