Janskerk

De Janskerk is de prachtige oude kerk op het Janskerkhof in het centrum van Utrecht. De romaanse basiliek is gewijd aan Johannes de Doper en functioneerde als kerk voor het kapittel van Sint Jan.

Historie
De Janskerk werd kort na het jaar 1040 gesticht door bisschop Bernold. In de Middeleeuwen was het één van de vijf kapittelkerken van de stad die samen het Utrechtse kerkenkruis vormden (de andere waren de Dom, de Salvatorkerk, de Pieterskerk en de Mariakerk),

In 1580 werd de openlijke uitoefening van katholieke godsdienst verboden in Utrecht, en verloor de Janskerk zijn functie als kapittelkerk. Als gevolg hiervan werden beelden en altaren verwijderd, en het koor van de kerk ingericht als stadsbibliotheek en later als universiteitsbibliotheek. In 1656 kwam de Janskerk in het bezit van de hervormde kerk.

Als gevolg van een tornado raakte de Janskerk in de jaren erna steeds meer in verval. Pas in de twintigste eeuw werd de kerk door middel van langdurige verbouwingen grondig gerenoveerd.

Openingstijden Janskerk
De Janskerk is regelmatig het toneel van klassieke en koorconcerten. In de agenda vind je een overzicht van de komende evenementen. Daarnaast is de kerk doordeweeks regelmatig in de ochtenden geopend en wordt er elke zondagochtend een dienst van de Oecumenische Studentengemeente Utrecht gehouden. Klik hier voor de openingstijden. 

janskerk-utrecht.nl

Adres

Janskerkhof 26
3512 BN Utrecht

Contact

Gerelateerde collecties