Kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders

Duizenden gastarbeiders leverden door de jaren heen een belangrijke bijdrage aan Utrecht.  

Op 23 juni werd daarom door wethouder cultuur, Eva Oosters, in het Majellapark, een kunstwerk onthuld om hen te eren. Met dit kunstwerk krijgt de geschiedenis van de gastarbeider een plek in onze stad. Het werk is door iedereen te bezoeken. Het is onderdeel van de openbare kunstcollectie van de gemeente Utrecht.  

Initiatief 
De Turkse Ondernemers Vereniging (TOV) nam het initiatief voor een kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders. Tussen 1960 en 1970 kwamen vanuit Turkije, Marokko, Italië, Spanje, Griekenland en (voormalig) Joegoslavië arbeiders naar Nederland en naar Utrecht om onder slechte omstandigheden in de industrie te werken. Veel van hen vestigden zich in Utrecht en droegen bij aan de opbouw en de economische en culturele groei van Utrecht.

Vertegenwoordigers van diverse culturele achtergronden realiseerden samen met de gemeente het kunstwerk. Zo beslisten zij samen over de kunstenaar en het ontwerp van het kunstwerk.  
Kunstenaar Aimée Zito Lima maakte het werk. Het werk bestaat uit twee delen op verschillende locaties. Een deel op de Mariaplaats en het grote werk in het Majellapark. Beide locaties zijn belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis. Meer over het kunstwerk: Kunstwerk gastarbeiders | gemeente Utrecht 

Wandelroute 
Wil je meer weten over de geschiedenis van de gastarbeiders en voor hen belangrijke locaties in Utrecht? Loop dan de wandelroute die speciaal voor dit kunstwerk is gemaakt.  

Adres

Kunstwerk voor eerbetoon aan gastarbeiders

Majellapark
3532 Utrecht

Gerelateerde collecties