Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld, in opdracht van weduwe Truus Schröder. Het huis is niet alleen ontworpen maar ook ingericht door Gerrit Rietveld (1888-1964).

De Stijl
Het huis is ontworpen volgens de principes van De Stijl. Kenmerkend voor De Stijl zijn de vloeiende overgangen tussen binnen en buiten door het openbreken van de gesloten gevels. Ook het gebruik van de kenmerkende primaire kleuren rood, blauw en geel (naast wit, grijs en zwart) zie je terug in het ontwerp.

Truus Schröder had zelf een belangrijk aandeel in de keuze van de locatie en het ontwerp van het huis. Zij had uitgesproken ideeën over hoe ze wilde wonen. Soberheid was bijvoorbeeld een basisvoorwaarde, omdat ze (actief) wilde leven en niet geleefd wilde worden. Dit resulteerde in een grote, lichte leefruimte die met behulp van schuifwanden in verschillende vertrekken kan worden opgedeeld.

Door de jaren heen maakte Rietveld nog enige aanpassingen aan het gebouw, maar na het overlijden van Truus Schröder in 1958 is het pand gerestaureerd en weer in oorspronkelijke staat hersteld. Het Rietveld Schröderhuis bevat ook veel originele meubelen van Rietveld, waaronder de zigzagstoel en de beroemde rood-blauwe stoel.

Toegankelijkheid
Het Rietveld Schröderhuis is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en buggy's.

rietveldschroderhuis.nl

Algemene informatie

dinsdag10:00 - 15:00 uur
woensdag10:00 - 15:00 uur
donderdag10:00 - 15:00 uur
vrijdag10:00 - 15:00 uur
zaterdag10:00 - 15:00 uur
zondag10:00 - 15:00 uur

Open

Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.

Adres

Prins Hendriklaan 50a
3512XC Utrecht

Contact