Ode aan
de Hollandse
Waterlinies

Een landschap vol geheimen, verhalen en bijzondere objecten.

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet, terwijl robuuste forten de doorgangspaden bewaakten.

Lange tijd mocht het linielandschap niet worden bebouwd. Daardoor ontstond een open landschap van natuur, akkers en weilanden. Een onontdekt gebied met rust en ruimte, vol verhalen en bijzondere objecten. Met unieke flora en fauna in de natuurgebieden op en rond de forten. Dit jaar brengt Nederland een Ode aan het landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen. De Hollandse Waterlinies ontbreken hierbij uiteraard niet. Ontdek het prachtige linielandschap dat uitnodigt tot vervoering en verwondering.

Fortensafari

Ga op fortensafari en beleef een spannend avontuur waarbij je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies ontdekt. Er zijn safari’s voor kids en voor (jong)volwassenen. Voor sommige safari’s is het belangrijk dat je in goede conditie bent en niet bang om vies te worden. Je trekt door moerassen, komt grote grazers tegen en sommige safari’s zijn in de avond. De safari’s worden begeleid door de boswachter ter plekke.

Hollandse Waterlinie

Hollandse Waterlinie Fietstour

Ontdek fietsend de omvang van de Hollandse Waterlinines, een erfgoed van wereldformaat. In het weekend van 19 en 20 juni 2021 vinden verschillende recreatieve fietsrondjes plaats. Ook kan wielrennend Nederland zijn hart ophalen tijdens een monsterwielrenroute.

Hollandse Waterlinie

Verschillende fietsrondjes

Hollandse Waterlinie
Recreatieve rondjes | 19 juni

Tijdens de recreatieve rondjes fiets je door het Hollandse Waterlinies-landschap en ontdek je de functie van het gebied in het verleden, het heden en de toekomst. Fiets 40 of 60 km vanuit Purmerend, Abcoude, Utrecht of Gorinchem.

Hollandse Waterlinie
Monsterwielrenroute | 20 juni

Tijdens de monsterwielrenroute is het mogelijk om 300 km, 200 km en 100 km door het waterlinielandschap te fietsen. Een enorm sportieve uitdaging! De wielrenroute leidt je door wisselende landschappen en langs waterwerken, molens en dijken.

Ontdek meer activiteiten rondom de Hollandse Waterlinies

Hollandse Waterlinie
Waterlinie Wandeltochten

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht is een wandelevenement dat je niet wilt missen! De wandeltocht voert je langs de vele mooie forten en het waterlinielandschap rondom Utrecht.

Hollandse Waterlinie
Sterk Water

Het pop-up restaurant Sterk Water slaat na een paar succesvolle edities in de provincie Utrecht, haar kampement op in het hele gebied van de Hollandse Waterlinies. Sterk Water vertelt de verborgen geheimen van de Hollandse Waterlinies.

Hollandse Waterlinie
We sluiten de Linies

Een belangrijk geheim van de waterlinies is het water en alle waterwerken die aangelegd zijn om grote delen van het land onder water te kunnen zetten. In de avond en nacht staat dit geheim van het water centraal.

Ontdek de forten

Meer lezen over welke forten er allemaal te ontdekken zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Robuuste locaties in een 85 km lang lint, met zo’n 45 forten, twee kastelen en zes vestingen, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes. Ga op pad langs de ware hotspots in Utrecht en omgeving.