Utrecht 900 Jaar
in 2022

Samen zijn we Utrecht. Al 900 jaar.

Utrecht is jarig. In 2022 vieren we vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Utrecht: de stad die we samen zo mooi hebben gemaakt. Waar de deuren altijd open staan. Waar we elkaar zien, waar we aandacht hebben voor elkaar. Kijk om je heen en zie wat we samen hebben bereikt. Samen zijn wij Utrecht. Al 900 jaar.
En samen maken we Utrecht nog mooier. Morgen, overmorgen – en over nog eens 900 jaar. Maar eerst vieren we feest, en de hele stad viert mee!

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad. Als bijna de eerste stad van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. We vieren deze verjaardag met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. Van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022. Doe je mee?

Vier het met ons!

Het thema van onze verjaardag is ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. We hopen dat elke wijk, elke straat, elke bewoner meedoet met dit bijzondere verjaardagsfeest. Van Lunetten tot Overvecht en van Vleuten-De Meern tot het Utrecht Science Park.

Heb je een idee om iets te organiseren? Alleen, met vrienden, je buurt of via een organisatie of bedrijf waar je voor werkt. Heb een vraag, stuur dan een mail naar utrecht900@utrecht.nl of een appje naar 0618653619. Wij denken graag met je mee. Alle Utrechters worden volgend jaar allemaal een klein beetje 900 jaar oud. Hang jij de slingers met ons op?

utrecht 900 jaar

Vraag subsidie aan

Heb je al een goed idee om de 900-ste verjaardag te vieren? Vraag dan een financiële bijdrage aan bij de gemeente Utrecht. Er is 1,75 miljoen euro subsidie beschikbaar om in  2022 festiviteiten te organiseren rond Utrecht 900 jaar. Je kunt per activiteit maximaal €50.000 aanvragen.

Ontwikkel jij hét concept voor de plek rond 10 herinneringsbomen?

Om in de hele stad een blijvende herinnering te creëren, wordt in alle 10 wijken een herinneringsboom geplant. Een bijzondere, symbolische plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Ben jij een professionele kunstenaar of ontwerper en heb je een link met Utrecht? Ontwikkel hét concept voor een fysieke plek bij de 10 bomen. Een concept dat betekenis toevoegt aan de plekken en uitnodigt tot gesprek en ontmoeting. Stuur jouw concept uiterlijk 3 september 2021 op.

herinneringsbomen utrecht 900 jaar

Stad zonder muren

Het thema van de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht is ‘Stad zonder muren’. Je vindt dit thema onder meer terug in de eisen voor de subsidie. Lees hier welke verhalen binnen dit thema jou op ideeën kunnen brengen voor het maken van een mooi plan. Een plan waarmee we willen vieren hoe verschillend de Utrechters zijn. Doe je mee?

utrecht 900 jaar

900 portretten

Gekomen om te blijven
In de aanloop naar 2022 verschijnen overal in de stad portretten van Utrechters, van vroeger en van nu. Precies 900 in totaal. Utrechters die nu in de stad wonen of werken. En Utrechters van eeuwen geleden. Waarom zijn zij naar Utrecht gekomen? En waarom zijn ze gebleven? Vanwege werk, geloof, om te studeren, omdat Utrecht een veilige plek bood of simpelweg vanwege de liefde? Redenen genoeg. En jij? Wat bracht jou naar Utrecht?

Ken je iemand die in deze serie niet mag ontbreken. Of wil je er zelf tussen hangen?

utrecht 900 jaar

Help mee aftellen

utrecht 900 jaar
900 dagen

Op 15 december 2019 was het nog precies 900 dagen tot de dag waarop Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg: 2 juni 2022. We tellen af van 900 naar 0.

utrecht 900 jaar
Op verschillende locaties

We doen dit letterlijk, met een interactief aftelbouwwerk ontworpen door de Utrechtse kunstenaar Gijs Fluit. Een soort puzzel, die je samen met een groepje mensen iedere dag mag verbouwen op verschillende locaties in stad en regio.

Tel mee

Het project is een initiatief van Stichting Duvel en z'n ouwe moer. Wil jij ook met jouw collega’s, teamgenoten, buren een week helpen aftellen? Laat het weten aan aftellen@utrecht900.nl.

Stadsrechten

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V stadsrechten aan Utrecht. Hiernaast zie je één van de twee officiële oorkondes. Wil je weten waarom Hendrik Utrecht stadsrechten gaf? Je leest er alles over op de site van het Utrechts Archief.

utrecht 900 jaar

Volg het laatste nieuws op social media

utrecht 900 jaar
utrecht 900 jaar
utrecht 900 jaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Utrecht 900 Jaar.

Nieuws

Lees hier het persbericht over de aankondiging van de viering van de 900ste verjaardag van Utrecht.

utrecht900