Praktische
informatie

Utrecht bevindt zich in het hart van het land. Door de centrale ligging is de stad en regio goed bereikbaar. Kom met het openbaar vervoer, de fiets of met de auto. Op deze pagina geven we je alle praktische informatie die jij nodig hebt om Utrecht snel en makkelijk te bezoeken.

Druktemonitor

In de huidige situatie is het belangrijk dat we elkaar voldoende ruimte geven en drukke plekken vermijden. Maar hoe weet je waar het druk is? De druktemonitor geeft actuele informatie over de drukte van plekken in Utrecht en de regio. De gegevens op de kaart zijn afkomstig van lokale experts, zoals ondernemers in de recreatie- en horecasector, beheerders van recreatieterreinen of toezichthouders.

De winkels zijn open

  • Iedere dag geopend van 09:30 – 18:00 uur
  • Maandag: openen de winkels tussen 11:00 en 13:00 uur
  • Donderdag: koopavond tot 21:00 uur
  • Hoog Catharijne: dagelijks tot 20:00 uur

In Utrecht centrum is iedere ondernemer vrij om op zondag zijn winkel te openen, de meeste winkels zijn dan ook geopend.

Openingstijden rondom feestdagen
Op 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn de winkels gesloten. 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 2e Kerstdag zijn de winkels wel geopend. Extra koopavonden zijn op 2 en 23 december.

Winkelen Utrecht

Utrecht winkel / VVV

In de Utrecht winkel / VVV aan het Domplein kun je terecht voor toeristische informatie, cadeaus en typisch Utrechtse en Nederlandse souvenirs. De medewerkers van de VVV helpen je graag. Wist je dat je hier ook een fiets kan huren? Laat je adviseren en vraag gelijk naar de mooiste fiets- en wandelroutes.

Utrecht ontdekken | praktische informatie

Plan je bezoek

Veilig winkelen doen we samen. Oók in het centrum is het belangrijk dat we elkaar voldoende ruimte geven. Zeker nu is het noodzakelijk het goede moment voor je boodschappen te kiezen. Op welk tijdstip ga jij naar het centrum?

Kies je winkel moment | best times to go shopping

Bereikbaarheid

Op dit moment raadt de Nederlandse overheid sterk af om je te verplaatsen door het land. Blijf zoveel mogelijk thuis.

Op de fiets

De makkelijkste manier om je in de binnenstad te verplaatsen, is per fiets. Utrecht centrum beschikt over meerdere overdekte permanente stallingen. Daarnaast zijn er extra fietsenrekken aan de rand van het voetgangersgebied richting Hamburgerstraat en Smakkelaarsveld. In die randgebieden zijn ook (tijdelijke) Pop-upstallingen te vinden waar je je fiets kwijt kunt.
Kom je met het OV naar Utrecht, dan is een OV-fiets een uitkomst. Een fiets huren kost maar €3,85 per 24 uur. Een fiets huur je met een persoonlijke OV-Chipkaart en een gratis OV-fietsabonnement. In de stad Utrecht vindt je 17 huurlocaties.

Meer info

Met de auto

Kom je met de auto naar Utrecht? Parkeer dan slim en goedkoop bij één van de Utrechtse P&R-locaties, zoals P+R Transferium Westraven (naast de A12), P+R Science Park of P+R Leidsche Rijn. Hier kun je gemakkelijk overstappen op de sneltram of bus die je in korte tijd naar het centrum brengt. Met een combikaartje voor één van de Utrechtse P+R-locaties kun je voor €5,- een hele dag parkeren en stap je gratis op de tram of bus.
Op zoek naar een parkeerplaats dichter bij het centrum? Parkeer dan in een van de openbare parkeergarages.

Meer info

ParkBee

Parkeren in de binnenstad kan een prijzige aangelegenheid zijn. ParkBee, een digitale car park operator, biedt een goedkopere en handige oplossing. Zij bieden onbenutte parkeerplekken aan tegen een lager tarief. Met ParkBee is parkeren vaak 30% goedkoper dan het reguliere straattarief en commerciële parkeergarages. Reserveren kan vooraf online of via een abonnement. ParkBee werkt ook in combinatie met de parkeer apps Parkmobile en Park-Line.

Meer info

Utrecht & corona

De maatregelen rondom het coronavirus hebben directe impact op de bewoners, bezoekers en ondernemers van Utrecht.

Utrecht Verbindt

Het openbaar vervoer

Vanuit alle richtingen rijden er  treinen van en naar Utrecht. Utrecht stad heeft acht treinstations: Utrecht Centraal, Leische Rijn, Lunetten, Maliebaan, Overvecht, Terwijde, Vaartsche Rijn en Zuilen. Wist je dat het Spoorwegmuseum een eigen station heeft? Vanaf Utrecht Centraal Station reis je in stijl met de trein naar het eigen station Utrecht Maliebaan. Je stapt midden in het museum uit.

Ook beschikt Utrecht over een uitgebreid netwerk van stadsbussen welke ervoor zorgen dat elke wijk en plaats in de regio Utrecht uitstekend bereikbaar is. De diverse sneltrams verbinden de binnenstad van Utrecht met plaatsen als Nieuwegein, IJsselstein en het Utrecht Science Park.

Winkelen in Utrecht

Utrecht Region Pass

Deze handige pay-as-you-go kaart zorgt er voor dat je eenvoudig en zonder gedoe op pad kan. Doordat de kaart gekoppeld is aan je creditcard, hoef je nooit meer na te denken over zaken als reisbalans of papieren tickets. Gebruik de kaart om (door heel Nederland!) te reizen met het OV, huur een OV-fiets of bezoek een van de aangesloten bezienswaardigheden. Aan het einde van je reis wordt alles van je creditcard afgeschreven en ontvang jij één verzamelfactuur. Handig toch? Bestel de kaard online en kies een locatie om hem op te halen.

Utrecht Region Pass

Openbaar toilet

Ben je op zoek naar een openbaar toilet in de binnenstad van Utrecht? We geven je een overzicht.

overnachten hotels utrecht