Utrecht 900 Jaar
in 2022

Samen zijn we Utrecht. Al 900 jaar.

Utrecht is jarig. In 2022 vieren we vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Utrecht: de stad die we samen zo mooi hebben gemaakt. Waar de deuren altijd open staan. Waar we elkaar zien, waar we aandacht hebben voor elkaar. Kijk om je heen en zie wat we samen hebben bereikt. Samen zijn wij Utrecht. Al 900 jaar.
En samen maken we Utrecht nog mooier. Morgen, overmorgen – en over nog eens 900 jaar. Maar eerst vieren we feest, en de hele stad viert mee!

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad. Als bijna de eerste stad van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. We vieren deze verjaardag met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. Van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022. Doe je mee?

Vier het met ons!

Het thema van onze verjaardag is ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. We hopen dat elke wijk, elke straat, elke bewoner meedoet met dit bijzondere verjaardagsfeest. Van Lunetten tot Overvecht en van Vleuten-De Meern tot het Utrecht Science Park.

Heb je een idee om iets te organiseren? Alleen, met vrienden, je buurt of via een organisatie of bedrijf waar je voor werkt. Stuur dan een mail naar utrecht900@utrecht.nl. Wij denken graag met je mee. Alle Utrechters worden volgend jaar allemaal een klein beetje 900 jaar oud. Hang jij de slingers met ons op?

utrecht 900 jaar

Digitale inspiratiesessie

Wil je meer weten? Op woensdag 16 juni 2021 vindt de Utrecht 900 Jaar inspiratiesessie plaats van 20.00 tot 21.00 uur, via Zoom. Verwacht een feestelijk programma onder leiding van presentator Salim el Aater. Conservator René de Kam geeft toelichting op het thema. Je hoort meer over de ideeën die er al leven en je krijgt alle informatie over de mogelijkheden voor een financiële bijdrage. Na afloop heb je de mogelijkheid om in gesprek te gaan in het digitale Utrecht 900 café.  Meld je voor 14 juni aan via onderstaand formulier.

utrecht 900 jaar

Vraag subsidie aan

Heb je al een goed idee om de 900-ste verjaardag te vieren? Vraag dan een financiële bijdrage aan bij de gemeente Utrecht. Er is 1,75 miljoen euro subsidie beschikbaar om in  2022 festiviteiten te organiseren rond Utrecht 900 jaar. Je kunt per activiteit maximaal €50.000 aanvragen.

utrecht 900 jaar

Een herinnerings-boom in jouw buurt

Begin 2022 plant de gemeente 10 grote herinneringsbomen voor de 900ste verjaardag van de stad. In elke wijk één. Wil jij ook zo’n boom bij jou in de buurt? Stem dan via het platform DenkMee of geef jouw voorkeur door aan het wijkbureau van de gemeente.

De boom, een Nederlandse winterlinde Tilia cordata ‘Roelvo’, groeit snel, wordt 15 meter hoog en kan heel oud worden. Een fijne groene plek waar naar de vogels luistert, schuilt voor de regen of vooruit kijkt op de toekomst. Stemmen kan tot 30 juni!

900 portretten

Gekomen om te blijven
In de aanloop naar 2022 verschijnen overal in de stad portretten van Utrechters, van vroeger en van nu. Precies 900 in totaal. Utrechters die nu in de stad wonen of werken. En Utrechters van eeuwen geleden. Waarom zijn zij naar Utrecht gekomen? En waarom zijn ze gebleven? Vanwege werk, geloof, om te studeren, omdat Utrecht een veilige plek bood of simpelweg vanwege de liefde? Redenen genoeg. En jij? Wat bracht jou naar Utrecht?

Ken je iemand die in deze serie niet mag ontbreken. Of wil je er zelf tussen hangen?

utrecht 900 jaar

Help mee aftellen

utrecht 900 jaar
900 dagen

Op 15 december 2019 was het nog precies 900 dagen tot de dag waarop Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg: 2 juni 2022. We tellen af van 900 naar 0.

utrecht 900 jaar
Op verschillende locaties

We doen dit letterlijk, met een interactief aftelbouwwerk ontworpen door de Utrechtse kunstenaar Gijs Fluit. Het is een soort puzzel, die je samen met een groepje mensen iedere dag mag verbouwen op verschillende locaties in stad en regio.

utrecht 900 jaar
Tel mee

Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten reist het aftelbouwwerk weer rond. Wil jij straks ook met jouw collega’s, teamgenoten, buren een week helpen aftellen? Laat het weten aan stichtingdeduvel@gmail.com.

Stadsrechten

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V stadsrechten aan Utrecht. Hiernaast zie je één van de twee officiële oorkondes. Wil je weten waarom Hendrik Utrecht stadsrechten gaf? Je leest er alles over op de site van het Utrechts Archief.

utrecht 900 jaar

Volg het laatste nieuws op social media

utrecht 900 jaar
utrecht 900 jaar
utrecht 900 jaar