Utrecht 900 Jaar
in 2022

We vieren dit samen

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V stadsrechten aan Utrecht en onze stad was geboren. Utrecht is een van de oudste steden van Nederland. Utrecht 900 Jaar vieren we met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. Van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022. Doe je mee?

Vier het met ons!

Het thema van onze verjaardag is ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. We vinden het leuk als er op zoveel mogelijk plekken in de stad iets feestelijks gebeurt. Van Lunetten tot Overvecht en van Vleuten-De Meern tot het Utrecht Science Park. Het kan allemaal! Heb je een idee om iets te organiseren? Alleen, met vrienden, je buurt of via een organisatie of bedrijf waar je voor werkt. Stuur dan een mail naar utrecht900@utrecht.nl. Wij denken graag met je mee. Alle Utrechters worden volgend jaar allemaal een klein beetje 900 jaar oud. Hang jij de slingers met ons op?

utrecht 900 jaar

Digitale inspiratiesessie

Wil je meer weten? In juni 2021 wordt er een (digitale) inspiratiesessie georganiseerd. Hier kan je alles te weten komen over Utrecht 900 en natuurlijk inspiratie opdoen. Ook kun je (digitaal) mensen ontmoeten die mee willen doen met de viering in 2022. Houd deze website in de gaten voor de precieze datum. Je kunt je alvast aanmelden door een mail te sturen naar utrecht900@utrecht.nl, zodat we je op de hoogte kunnen brengen wanneer deze bijeenkomst plaatsvindt.

utrecht 900 jaar

Vraag subsidie aan

Heb je al een goed idee om de 900-ste verjaardag te vieren? Vraag dan een financiële bijdrage aan bij de gemeente Utrecht. Je kunt maximaal €50.000 aanvragen.

fietsen ontdek utrecht

Help mee aftellen

utrecht 900 jaar
900 dagen

Op 15 december 2019 was het nog precies 900 dagen tot de dag waarop Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg: 2 juni 2022. We tellen af van 900 naar 0.

utrecht 900 jaar
Op verschillende locaties

We doen dit letterlijk, met een interactief aftelbouwwerk ontworpen door een Utrechtse kunstenaar. Het is een soort puzzel, die je samen met een groepje mensen iedere dag mag verbouwen op verschillende locaties in stad en regio.

utrecht 900 jaar
Tel mee

Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten reist het aftelbouwwerk weer rond. Wil jij straks ook met jouw collega’s, teamgenoten, buren een week helpen aftellen? Laat het weten aan stichtingdeduvel@gmail.com.

Stadsrechten

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V stadsrechten aan Utrecht. Hiernaast zie je één van de twee officiële oorkondes. Wil je weten waarom Hendrik Utrecht stadsrechten gaf? Je leest er alles over op de site van het Utrechts Archief.

utrecht 900 jaar