De singel
is rond

De terugkeer van het water rond de Utrechtse binnenstad is een historisch moment voor de stad.

De singel werd in de jaren ’70 gedeeltelijk gedempt om ruimte te maken voor een stadsautoweg. Nu wordt het weer een groene plek waar veel Utrechters ontspannen en elkaar ontmoeten. Een rondje singel kan op elk moment, op eigen tempo: wandelend, rennend, varend. Met de hond of de kinderwagen. De Utrechtse Singel; zelf een rijksmonument en omringd door historie. De singel is weer rond!

De singel voor jou

De singel is rond | Ontdek Utrecht
Wat te zien langs de singel

De Utrechtse Singel is een monument, maar ook de historie van de bruggen, het aangrenzend groen en de monumenten en historische resten die zich aan weerszijden van de oevers bevinden, bestrijkt bijna 900 jaar.

De singel is rond | Ontdek Utrecht
Wat te doen op het water

Je kunt in een rondvaartboot de hele stad vanaf het water bekijken, maar ook in een kano, een fluiterbootje of op je SUP kan je de singel verkennen. Het water sluit aan op de Leidsche Rijn zodat er een nieuwe verbinding is om te varen.

Historie singel
Wat te doen op het land

De Singel is een groene plek waar veel Utrechters ontspannen en elkaar ontmoeten. Loop langs de Singel en ga in het gras liggen langs het water. Er is horeca te vinden, maar er zijn ook rustige plekjes om op een bankje even op adem te komen.

Het begin van de stad

De Utrechtse Singel was zo’n vijf kilometer lang en werd gebruikt als verdedigingswerk. Het begrensde de binnenstad. Iedereen die zich binnen het water bevond, viel onder de rechten en plichten van de stad Utrecht. Ook werden de Singels gebruikt voor transport over water, als loospunt voor riolen en voor viskwekerijen.

 

 

Gezicht-op-de-Stadsbuitengracht-te-Utrecht-met-op-de-voorgrond-de-Catharijnebrug.-1928-2133-collectie-Het-Utrechts-Archief-scaled

Herstel

Op 12 september 2020 is de Singel heropend. Op dit moment werkt Utrecht nog verder aan de omgeving: het park en ook de weg de Catharijnesingel worden nog heringericht. Een singel herstellen gaat niet zomaar. Bij de plannen moest met heel veel dingen rekening gehouden worden. Bijvoorbeeld vaardiepte, vaarbreedte, groen, geschiedenis, fietspaden, plek voor vogels en vlinders, geld en rijbanen. En natuurlijk de wensen van de stad. Kijk voor achtergrondinformatie over het herstel en het laatste nieuws over de bouw op CU2030.nl.

Singel Utrecht