1917 - De Stijl fietsroute

1917
Dit beeld in de primaire kleuren van De Stijl draagt het jaartal 1917, het jaar waarin De Stijl werd opgericht. Je vindt het bij de rotonde en het Beukenlaantje.

Terwijl de Eerste Wereldoorlog nog woedde in de omringende landen, hielden enkele Nederlandse kunstenaars zich bezig met abstractie. Zij wilden een radicale hervor-ming van de kunst. Het ging hen niet alleen om vorm en kleur. Hun modernistisch project streefde naar een andere en betere maatschappij. Rietvelds meubelmaker Gerard van de Groenekan heeft jarenlang zijn werkplaats gehad aan de Utrechtseweg 315 in De Bilt. Vele rood-blauwe stoelen, die symbool zijn geworden voor De Stijl, zijn daar vervaardigd.

Boris Tellegen
Kunstenaar Boris Tellegen (1968) kreeg de opdracht om een ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld te visualiseren op de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldbe-roemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden.

Adres

C. de Haasweg 2
Bilthoven