Academiegebouw

Het statige Academiegebouw is een van de blikvangers op het Domplein. Het is het hart van de Universiteit Utrecht, en de plek waar studenten afstuderen en promoveren. In de prachtige zalen vinden regelmatig uitreikingen, conferenties en culturele manifestaties plaats, maar je kan dit bijzondere gebouw ook bewonderen tijdens een rondleiding.

Geschiedenis
De geschiedenis van het Academiegebouw gaat ver terug. Het oudste deel van het pand, de Aula, bestaat al sinds 1462. In het jaar 1579 werd op deze plek de Unie van Utrecht ondertekend, die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat.

Het huidige gebouw was een cadeau van de burgers en de provincie Utrecht aan de Universiteit van Utrecht, ter ere van hun 250 jarig bestaan in 1886. Maar door meningsverschillen over de stijl van het academiegebouw duurde het nog 5 jaar voordat de bouw ook daadwerkelijk begon. Uiteindelijk wonnen de aanhangers van de neo-renaissancistische stijl, en kon in 1891 worden gestart met de bouw van het pand.

Momenteel is het Academiegebouw het ceremoniële en representatieve hart van de Universiteit Utrecht.

Rondleidingen
Wil je kennismaken met het gebouw, en meer te weten komen over de historie van de Universiteit? Enthousiaste en deskundige gidsen kunnen je hier alles over vertellen. Neem contact op via 030 - 253 9300 voor meer informatie over rondleidingen met een gids.

Architectuur
Het Academiegebouw is een bijzonder gebouw, en dat is mede dankzij alle details. Zo loopt tussen de etages een lijst met daarop de namen van geleerden. Hun stenen afbeeldingen zijn te zien onder de met boogjes versierde daklijst. De ingang van het gebouw is schuin geplaatst op de plek waar de twee vleugels samenkomen. Erboven is een afbeelding in natuursteen te zien van Pallas Athene en verder is er een uitbundig versierd geveldeel geplaatst en een klein fronton met daarop het symbool van de Universiteit Utrecht, de sol justitiae, oftewel de zon der gerechtigheid.

Openingstijden

  • ma 7:00-22:30
  • di 7:00-22:30
  • wo 7:00-22:30
  • do 7:00-22:30
  • vr 7:00-22:30
  • za Gesloten
  • zo Gesloten

Het Academiegebouw is in het weekend gesloten.

uu.nl

Adres

Domplein 29
3512 JE Utrecht

Contact