Baken - De Stijl fietsroute

Baken
De regio Utrecht geldt als de broedplaats van De Stijl. Hier zijn vier van de belangrijkste Stijl-kunstenaars geboren: Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Rietveld is zijn hele leven in Utrecht gebleven. Van Doesburg was de drijvende kracht van De Stijl. Al snel na de oprichting richtte hij  zich op het buitenland, met succes. Van Doesburg: “Wat De Stijlgroep is? Geheel beeldend Europa en binnenkort Amerika.”

Dit beeld markeert de grens van Utrecht. Het bestaat uit vier oprijzende kolommen die boven uitwaaieren naar verschillende richtingen. ’s Avonds zijn de witte vlakken verlicht.

Boris Tellegen
Kunstenaar Boris Tellegen (1968) kreeg de opdracht om een ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld te visualiseren op de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldbe-roemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden.

Adres

Biltse Rading
3573 PT Utrecht

Gerelateerde collecties