Centraal Museum

Het Centraal Museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum beheert een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst, die grotendeels eigendom is van de gemeente Utrecht. Van Rietveld tot de Utrechtse Caravaggisten, van Dick Bruna tot Moesman en van Viktor & Rolf tot het eeuwenoude Utrechtse schip. Het museum is gevestigd in een voormalig Middeleeuws klooster en bestaat uit een verzameling gebouwen en een prachtige grote binnentuin. Het is een heerlijke plek om te dwalen door de vele gangen en trappenhuizen, en waar je je kan laten verrassen door de diverse tentoonstellingen.

Collectie
Het Centraal Museum beschikt over de grootste collectie van Rietveld-objecten ter wereld, en je kunt er werk van de wereldberoemde Dick Bruna bekijken. Ook de collectie oude meesters, met werken van onder andere Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Hendrick ten Brugghen is zeer de moeite waard. Naast het werk van al deze Utrechtse iconen biedt het Centraal Museum een overzicht van 2.000 jaar turbulente geschiedenis, en staat ook het ‘heden’ centraal met actuele mode, vormgeving en beeldende kunst.

Atelier Dick Bruna
Een bijzonder deel van het Centraal Museum is het Atelier van Dick Bruna, 's lands bekendste illustrator en grafisch ontwerper. Dick Bruna was dertig jaar lang elke dag te vinden in zijn atelier op een zolder in de Utrechtse binnenstad. Hier kwamen niet alleen tekeningen en verhalen voort uit Bruna’s hand, het was ook een plek waar hij zich omringde met persoonlijke herinneringen: foto’s van bijzondere ontmoetingen, cadeautjes van fans en brieven van collega-kunstenaars.

Snelle toegang met een e-ticket
Sla een mogelijke rij bij de kassa over en koop je ticket voor het Centraal Museum online. 

centraalmuseum.nl

Agenda

 • 8
  okt
  2022
  15
  jan
  2023

  Double Act

  Twee ogenschijnlijk totaal verschillende collecties ontmoeten elkaar in Double Act: de monumentale video-installaties van de Amerikaanse familie Kramlich en 17de-eeuwse schilderwerken van het Centraal Museum.
 • 17
  jun
  27
  aug

  Utrecht in Dialoog: samen naar het museum en aan de wandel

  Een gezonde stad. Dat willen we allemaal! Utrecht in Dialoog slaat de handen ineen met het Centraal Museum om betekenisvolle ontmoetingen mogelijk te maken voor Utrechters van allerlei achtergronden.

Algemene informatie

dinsdag11:00 - 17:00 uur
woensdag11:00 - 17:00 uur
donderdag11:00 - 17:00 uur
vrijdag11:00 - 17:00 uur
zaterdag11:00 - 17:00 uur
zondag11:00 - 17:00 uur

Open

Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.

Adres

Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht

Contact