De Lunetten

De Lunetten bestaan uit vier forten die naast elkaar liggen. Lunet IV is het meest toegankelijk voor publiek. Je kunt lekkere producten kopen in de landwinkel en genieten van een drankje en een broodje in het lunchrestaurant ‘de Smaak van Lunet’. Je wordt bediend door mensen met een beperking die op dit ‘zorgfort’ werken. Verder is er ruimte voor vergaderingen, exposities, tentoonstellingen en kinderfeestjes. Op Lunet I is het educatieve ‘Fort van de democratie’ en buitenschoolse opvang gevestigd. Lunet III is in gebruik bij de Stichting Monumentenwacht Utrecht als kantoor, werkplaats en opslagruimte. En er zit een buitenschoolse opvang en een scoutinggroep in dit fort.

Het verdedigingscomplex van de Lunetten werd aangelegd tussen 1822 en 1828 aan de zuidoost kant van Utrecht op de Houtense Vlakte. Deze hoger gelegen zandrug kon niet onder water worden gezet. De wallen van de vier forten zijn extra versterkt met een zware bakstenen bekleding. Later vormden zij ook de beveiliging van de toegang van de spoorwegen uit Den Bosch en Arnhem. Deze ‘moderne’ infrastructuur werd met opzet met een afbuiging midden door de Lunetten gevoerd. De vijand kon immers ook per trein komen.

Utrecht Stad
Het is bijna zonde om Utrecht uit te fietsen. De autovrije binnenstad ligt rondom de Domtoren, de hoogste en oudste kerktoren van Nederland. Hij heeft geweldige grachten met werfkelders en terrassen aan het water. De eeuwenoude universiteitsstad is heerlijk knus. Je kunt ook meevaren op De Meern 1, een replica van een Romeins schip. Een bekende Utrechtenaar is Dick Bruna, maker van de wereldberoemde prentenboeken over Nijntje. Zijn originele atelier is zichtbaar in het Centraal Museum.

Kromhoutkazerne en Fort Vossegat
Utrecht is vanaf de negentiende eeuw van cruciaal belang door al zijn kazernes. In de Kromhoutkazerne uit 1913 maakten generaal-majoor Kromhout en zijn ingenieurs ontwerpen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op dit terrein bevinden zich tevens de restanten van het voormalige Fort Vossegat. Aan de andere kant van de Waterlinieweg ligt het Rietveld Schröderhuis, een door Gerrit Rietveld ontworpen woonhuis, dat tevens Unesco Werelderfgoed is.

Adres

De Lunetten

Oude Liesbosweg 68
3524 SB Utrecht

Gerelateerde collecties