Fort aan de Klop

Fort aan de Klop ligt als een oase in de stad Utrecht. Het ligt langs de Vecht aan de rand van de wijk Overvecht op een kwartiertje fietsen van de Dom. Het gastvrije fort heeft een brasserie met zonneterras en diverse accommodaties. Hier kun je kamperen, vergaderen, logeren en feesten. Er zijn regelmatig culturele evenementen.

Brasserie
Centraal op het twee hectare grote fortterrein vind je Brasserie het Wachthuis en het zonnige ruime terras. Een bijzondere stek voor een doordeweekse lunch, zondagse brunch of zwoele zomeravond, waarbij de kinderen zich prima vermaken op het grasveld of met onze huisgeitjes. Kortom; een unieke plek in Utrecht, waar je binnen no time de drukte van het dagelijks leven achter je laat.

Camping
Van april tot september verandert Fort aan de Klop in een knusse stadscamping met de sfeer van een natuurkampeerterrein. Op de wallen van het fort is plaats voor 25 tenten. Ideaal voor wandel- en fietstrekkers, een weekendje weg of een buurt-kampeerweekend.

Rondleidingen
Er worden diverse rondleidingen gegeven op het fort. Deze worden verzorgd en gegidst door Gilde Utrecht.

Een stukje geschiedenis
Het Fort aan de Klop is rond 1820 aangelegd als eenvoudig aarden werk. Het fort, de vaart en het buurtschap danken hun naam aan herberg ‘De Clophaemer’. Het fort beveiligde de Vechtdijk, de sluis, de Klopvaart en de Klopdijk. In 1850 werd het fort vergroot en kreeg een bomvrij wachthuis. In 1880 nam het Werk Maarsseveen de verdediging van het gebied over. Fort aan de Klop ging dienen als groepsdepot, opslag- en bevoorradingspost voor de andere forten. Ook werden er loodsen toegevoegd. Onder andere een bijzondere plaatijzeren loods. In 1882 werd bij de toegangsbrug een fortwachterswoning en een grote houten loods gebouwd. Bijzonder zijn de schuilplaatsen uit 1940 waarop de oorspronkelijke gronddekking nog deels aanwezig is.

Adres

1e polderweg 2
3563 MC Utrecht

Contact