DOMunder

DOMunder is de prijswinnende historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674. DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. Pak de slimme zaklamp en ga op een ondergrondse ontdekkingstocht vol spannende verhalen en archeologische schatten. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht, evenals de roemrijke middeleeuwen. Beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en het Domplein ontstond.

Naast de ontdekkingstocht is er ook een archeologietour, waarin je meer te weten komt over hoe DOMunder tot stand is gekomen. Waarom is DOMunder een baanbrekend experiment in het Europese erfgoedveld? Hoe komt het dat je 4 meter onder het Domplein nog steeds geen natte voeten hebt? Deze vragen, samen met jouw vragen, komen op een persoonlijke en interactieve manier aan de orde.

Utrechtse Limes

Utrecht is ontstaan én ‘geboren’ op het Domplein. In het begin van de jaartelling bouwden de Romeinen op deze plek het fort ‘Traiectum’. Het was lang onduidelijk of Utrecht echt een Romeins verleden had. Pas bij opgravingen in 1929 werden door archeoloog Van Giffen een Romeinse waterput gevonden met daarin de verkoolde resten van een katrol (nu te zien in DOMunder) en een deel van de tufstenen boog van de principia (hoofdgebouw, in depot Centraal Museum). Hiermee was het bewijs geleverd. Latere opgravingen in 1949 legde het hart en de contouren van het fort bloot. En maakte het mogelijk om 65 jaar later DOMunder te realiseren.

De meeste tastbare overblijfselen (vondsten en bouwresten) van het Romeinse verleden (van de limes) liggen verborgen in Nederland, ondergronds, in een vitrine of in een depot. DOMunder is de enige plek waar het Romeinse verleden letterlijk aanraakbaar is, zowel in de middeleeuwse kelders van Domplein 4 (gefundeerd op tufstenen Romeinse muur uit rond 200), als in de opgraving onder het Domplein, waar je praktisch de fundamenten van de via praetoria (de weg die van noord naar zuid liep door het castellum) kunt aanraken, evenals de fundamenten van de principia (het hoofdgebouw van de Romeinse commandant). Ook zijn er veel Romeinse vondsten zoals dakpannen met inspricties als EXGERINE (Ex Germania Inferiro), of honden, katten of rendier afdrukken. Ook te vinden zijn ballista’s, een bronzen spiegel, een fibula.

Het unieke is dat alles wat je in DOMunder ziet, ook daadwerkelijk onder het Domplein is gevonden. Het maakt DOMunder een ‘authentieke beleving’, waar je – na een introductie in de middeleeuwse kelders – zelf met een slimme zaklamp op zoek gaat de spannende verhalen en archeologische resten van 2000 jaar Utrecht. Daarnaast wordt met behulp van audiovisuele (licht, geluid, film) technieken de verhalen en archeologie ‘tot leven’ gebracht.

Tip: Koop vooraf een ticket voor een dag en starttijd naar keuze i.v.m. de grote belangstelling.

domunder.nl

Algemene informatie

dinsdag10:00 - 16:30 uur
woensdag10:00 - 16:30 uur
donderdag10:00 - 16:30 uur
vrijdag10:00 - 16:30 uur
zaterdag10:00 - 16:30 uur
zondag10:00 - 16:30 uur

Open

Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.

Adres

Domplein 4
3512 JC Utrecht

Contact