Fort bij Vechten

De grote publiekstrekker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten. Voor jong en oud is dit museum een educatieve belevenis. Je kunt met een virtual reality-bril een parachutesprong over de Nieuwe Hollandse Waterlinie maken. Buiten ligt een 50 meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voor kinderen is het fort een speelparadijs met spannende ontdekkingstochten. Bij Fort Vechten kun je ook terecht voor feesten en bedrijfsbijeenkomsten en rondleidingen. Daarnaast is er een gezellig terras en een museumcafé.

Een stukje geschiedenis
Het Fort bij Vechten werd gebouwd in 1870 als onderdeel van de tweede fortenkring om Utrecht. Het fort telt wel 16 bomvrije grondgedekte gebouwen waarin 16 miljoen bakstenen zijn verwerkt. Het grote reduitgebouw met de neogotische gietijzeren trap functioneerde als laatste toevluchtsoord. In 1881 werd het fort verbeterd met de uitbreiding van een bomvrije kazerne. Het geschut van het fort grendelde de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht af. Tijdens de mobilisatie van 1914-1918 werden loopgraven en schuilplaatsen van gewapend beton aangebracht. In 1939-1940 werden drie gietstalen mitrailleurkazematten op de frontwal van het fort gebouwd.

Waterliniemuseum
Het Waterliniemuseum heeft interactieve tentoonstellingen over de Waterlinies, de Romeinen en de natuur op de forten. Je leert er alles over de geschiedenis van de grootste verdedigingslinie van Nederland. De 50 meter lange openlucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan net als de echte waterlinie onder water worden gezet, en in een virtuele waterlinie vlucht zweef je zelf over de gehele linie.

Naast het museum kom je op het complex ook meer te weten over het leven op de forten tijdens WOI en kan je zien hoe het fort eruit zag toen het net was gebouwd.

Prijzen
Volwassen: € 9,00
Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 5,00
Kinderen t/m 4 jaar: gratis
Museumkaart: gratis
CJP: € 6,00

Openingstijden
Het Waterliniemuseum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de landelijke schoolvakanties is het museum ook op maandag open.

Het fort is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Maak je gebruik van een routeplanner? Voer dan Achterdijk 23, Bunnik in als adres.

Adres

Fort bij Vechten

Achterdijk 2
Bunnik

Contact

Gerelateerde collecties