Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een beleving voor jong en oud. Dit speelse museum is gevestigd in het voormalige Maliebaanstation en ligt op loopafstand van de binnenstad. Het museum heeft een grote collectie historische treinen, je ontdekt er van alles over bijna twee eeuwen treingeschiedenis.

Historie
Het Spoorwegmuseum werd opgericht in 1927, de tijd dat men besefte dat het behoud van oud spoorwegmateriaal van groot historisch belang is. Het museum is gevestigd in het oude Maliebaanstation, een prachtig pand dat volledig in oude stijl is opgeknapt. Wanneer je het pand betreedt zie je dan ook ouderwetse kroonluchters aan het plafond, prachtige antieke wachtkamers 1e, 2e en 3de klasse en de oude loketten waar je nu je toegangskaartje voor het museum kan kopen. 

Tentoonstellingen
In het museum zijn een aantal verschillende presentaties te bewonderen. Begin bijvoorbeeld bij de ‘Grote Ontdekking’. Een mijnlift neemt je terug in de tijd, toen de stoommachine nog moest worden uitgevonden. Sta hier even stil en bewonder de eerste Nederlandse stoomlocomotief, De Arend. Op 17 september 2019 was het precies 75 jaar geleden dat de Nederlandse regering in Londen de spoorwegstaking onder het NS-personeel uitriep. In ‘Kinderen van Versteeg’ toont het Spoorwegmuseum zijn collectie affiches, foto’s, panelen, medailles en andere kleine objecten uit de Tweede Wereldoorlog.

Vervolg je museumbezoek in ‘Droomreizen’. In een Oosterse theaterzaal worden verhalen over de beroemde Oriënt Express verteld, en nemen acteurs je mee naar de hoogtijdagen van de internationale treinen rond 1900. ‘Stalen Monsters’ is een spannende attractie waarbij je een bloedstollend achtbaanritje langs levensgrote treinen en locomotieven maakt. In ‘De Vuurproef’ word je meegenomen op een verrassende en spectaculaire reis door bijna twee eeuwen spoorhistorie. In het Techlab leer je alles over de techniek van de trein. Tenslotte staan in de grote museumhal de kroonjuwelen van het Nederlandse spoor, de imponerende stoomlocomotieven en antieke rijtuigen laten lang vervlogen tijden herleven.  

spoorwegmuseum.nl

Algemene informatie

dinsdag10:00 - 17:00 uur
woensdag10:00 - 17:00 uur
donderdag10:00 - 17:00 uur
vrijdag10:00 - 17:00 uur
zaterdag10:00 - 17:00 uur
zondag10:00 - 17:00 uur

Open

Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.

Adres

Het Spoorwegmuseum

Maliebaanstation 16
3581 XW Utrecht

Contact