Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een beleving voor jong en oud. Dit speelse museum is gevestigd in het voormalige Maliebaanstation en ligt op loopafstand van de binnenstad. Het museum heeft een grote collectie van historische treinen en je leert er alles over de 175 jaar oude treingeschiedenis.

Historie
Het Spoorwegmuseum werd opgericht in 1927, de tijd dat men besefte dat het behoud van oud spoorwegmateriaal van groot historisch belang is. Het museum is gevestigd in het oude Maliebaanstation, een prachtig pand dat volledig is opgeknapt in oude stijl. Wanneer je het pand betreedt zie je dan ook ouderwetse kroonluchters aan het plafond hangen, de wachtkamers voor de 1e en 2e klas en de oude loketten waar je nu je toegangskaartje voor het museum kan kopen. 

Tentoonstellingen
In het museum zijn een aantal verschillende tentoonstellingen te bewonderen. Begin bijvoorbeeld bij de ‘Grote Ontdekking’. Een mijnlift neemt je terug in de tijd, toen de stoommachine nog moest worden uitgevonden. Sta hier even stil en bewonder de eerste Nederlandse stoomlocomotief, De Arend. Op 17 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat de Nederlandse regering in Londen de spoorwegstaking onder het NS-personeel uitriep. Bekijk ‘Kinderen van Versteeg’ waarin het Spoorwegmuseum zijn collectie affiches, foto’s, panelen, medailles en andere kleine objecten uit de Tweede Wereldoorlog toont.

Vervolg je museumbezoek in ‘Droomreizen’. In een Oosterse theaterzaal worden verhalen over de beroemde Oriënt Express verteld, en nemen acteurs je mee naar de hoogtijdagen van de internationale treinen in 1900. ‘Stalen Monsters’ is een spannende attractie waarbij je een bloedstollend achtbaanritje langs levensgrote treinen en locomotieven maakt. En in ‘De Vuurproef’ word je meegenomen op een reis door bijna twee eeuwen spoorhistorie. 

spoorwegmuseum.nl

Algemene informatie

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag

zondag

-

10:00 - 17:00 uur

10:00 - 17:00 uur

10:00 - 17:00 uur

10:00 - 17:00 uur

10:00 - 17:00 uur

10:00 - 17:00 uur

Open

Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.

Adres

Het Spoorwegmuseum
Maliebaanstation 1, 3581 XW Utrecht

Contact