Huisje van Sluijmer

Het Huisje van Sluijmer is de naam van het bijzondere pand op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift. De hypermoderne constructie van glas en staal staat in schril contrast met de omliggende oude panden.

Geschiedenis

Nadat in 1940 op deze hoek een huis wordt afgebroken mag er van de gemeente niet iets nieuws worden gebouwd. Er waren plannen om de hele Drift een paar meter te verbreden, en eventueel zouden ook naastgelegen panden worden afgebroken.

Het terrein van 3 bij 5 meter ligt vele tientallen jaren braak, maar als blijkt dat de plannen niet doorgaan komt het Utrechtse architectenbureau Sluijmer en Van Leeuwen met een plan. Door jarenlange vertraging vanwege bezwaarschriften van omwonenden kon echter pas in 2002 worden begonnen met de bouw van het huis. Gelukkig is de waardering voor het huisje er nu wel: in 2003 ontving het architectenbureau de AD/UN Publieksprijs voor het ontwerp. 

 Architectuur

Het Huisje van Sluijmer is een zevenlaagse woning met een totaal woonoppervlakte van 117 vierkante meter. Je vindt er twee oude werfkelders (o.a. met de woonkamer), een gastverblijf en een dakterras.  Het huis heeft verder twee badkamers, twee keukens en maar liefst drie wc’s. De slaapkamer bevindt zich  op de bovenste woonlaag. Als je op je rug ligt, kun je door het glazen plafond de sterren zien. En vanuit zowel de keuken als vanaf het dakterras heb je uitzicht op de Dom. Een groot deel van de meubilering is zo ontworpen om de geringe ruimte in de woning zo optimaal mogelijk te benutten. 

Adres

Drift
3512 BS Utrecht