Paushuize

Het 16e eeuwse Paushuize is een van de oudste gebouwen in het historische hart van Utrecht. Het monumentale pand ontleent haar naam aan de enige paus die Nederland gekend heeft, de Utrechtse Adriaan Floriszoon Boeyens. Je vindt Paushuize midden in het centrum op het Pausdam, op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en Achter Sint Pieter.

Historie
Dit stadspaleis is oorspronkelijk gebouwd voor de paus Adrianus VI. Het statige Paushuize werd in 1517 gebouwd voor timmermanszoon Adriaan Boeyens, beter bekend als paus Adrianus VI.

Adrianus liet het huis bouwen in de tijd dat hij nog geen paus was, maar verbonden aan het hof van Karel V in Spanje. Hij hoopte ooit terug te keren naar Utrecht. In 1522 werd hij tot paus gekozen, maar hij stierf al een jaar later in Rome. Hij heeft zijn huis in Utrecht zelf nooit bewoond.

In de jaren die erna wordt het pand door verschillende vorsten bewoond en in de 19e eeuw zal de Commissaris der Koningin in de provincie Utrecht Paushuize betrekken. Tegenwoordig doet het gebouw alleen nog dienst als functionele residentie van de Utrechtse commissaris van de Koningin. Daarnaast wordt Paushuize ook als ontmoetingsplaats voor representatieve aangelegenheden, ontvangsten, bijeenkomsten en trouwerijen gebruikt.

Interieur en exterieur
Paushuize is een renaissancehuis met gotische invloeden. Het pand is voorzien van een iconische trapgevel waarbij de rode bakstenen worden afgewisseld met lichtere speklagen van natuursteen. Paushuize heeft daarnaast een schitterend interieur en ademt nog steeds de sfeer uit van een paleis.

Rondleidingen
Paushuize is regelmatig het toneel van verschillende evenementen, waaronder de Culturele Zondagen, Festival Oude Muziek en het Kamermuziekfestival. Daarnaast is elke laatste zondag van de maand mogelijk om gratis een rondleiding te volgen door dit prachtige stadspaleis. De rondleiding duurt van 11.00 tot 11.45 uur en voert je door de mooiste ruimtes van Paushuize. Vanaf 10.45 verzamelen op de binnenplaats. Door corona is het noodzakelijk om een reservering te maken via de link.

Door de coronamaatregelen zijn mogelijk niet alle ruimtes toegankelijk. Dit is afhankelijk van het aantal bezoekers.

heirloom.nl/locaties/paushuize

Algemene informatie

zondag11:00 - 11:45 uur

Open

Zondag.

Adres

Kromme Nieuwegracht 49
3512 HE Utrecht

Contact

Gerelateerde collecties