Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz is een overblijfsel uit de periode dat Nederland werd overheerst door de Fransen.

Geschiedenis
1804 kreeg een Franse generaal de opdracht om een leger te vormen van Franse en Nederlandse militairen. Nederland en Frankrijk waren toen in oorlog met Engeland, en een goed getraind leger moest paraat staan voor een eventuele inval.

Er werd een legerkamp opgezet in het open heidegebied bij Zeist, waar verschillende bataljons in een paar maanden werden samengevoegd tot een groots, nieuw leger. Om te voorkomen dat de manschappen zich gingen vervelen liet de generaal een monument van aarde en graszoden bouwen, geïnspireerd op de pyramide van Gizeh. Het duurde 30 dagen om de 36 meter hoge pyramide te bouwen en op 12 oktober 1804 werd het monument feestelijk geopend.

Omdat de pyramide in haar oorspronkelijke vorm niet was bestendigd tegen regen en wind werd de pyramide in 1894 grondig gerestaureerd.

Bezoek de Pyramide van Austerlitz
Een dagje naar 'de pyramide' is een feest voor het hele gezin. Het hoogtepunt is natuurlijk de pyramide. Maar ook de kinderen zullen zich uitstekend vermaken in de uitgebreide speeltuin en het lunapark, compleet met botsauto's, draaimolens, een treintje en meer.

Adres

Zeisterweg 98
3931 MG Woudenberg

Contact

Gerelateerde collecties