Sint Willibrordkerk

De Sint Willibrordkerk ligt in het Stadhuiskwartier en is één van de  mooiste neogotische kerken van Nederland. De rijk versierde kerk is vanaf 1875 gebouwd en aan het eind van de 19e eeuw was het interieur - gemaakt naar Middeleeuws voorbeeld - voltooid. De kerk is een bezoek meer dan waard. Het biedt een unieke kans om de sfeer te proeven van een middeleeuwse kerk van vóór de beeldenstorm.

Geschiedenis
De bouw van de Sint Willibrordkerk begon in 1875 en werd in 1877 ingewijd. Daarna is nog tot 1891 verder gewerkt aan de inrichting en decoratie van de kerk.

In de jaren ’60 van de twintigste eeuw liep het kerkbezoek terug, en was het bisdom Utrecht genoodzaakt om kerken te sluiten. De Sint Willibrordkerk was een van de duurste kerken in onderhoud en moest zeer grondig gerestaureerd worden.In 1967 werd de kerk daarom gesloten en verkocht aan een vastgoedbedrijf.

In 1980 werd besloten dat de kerk op de monumentenlijst zou blijven en in 1987 kocht de Sint Willibrordus Stichting de kerk van het vastgoedbedrijf en konden plannen gemaakt worden voor de restauratie. De meeste neogotische monumenten werden in de jaren zestig en zeventig van hun rijke inventaris ontdaan, verbouwd of afgebroken. Het interieur van de Sint-Willibrordkerk is vrijwel gaaf bewaard gebleven. Uniek dus.

Interieur
De kerk heeft rijk beschilderde wanden, zuilen en gewelven, drie houtgesneden altaren, een kruisgang in blauw en goud, gebrandschilderde ramen en een monumentaal orgel gebouwd door Maarschalkerweerd. De Sint Willibrordkerk staat vanwege volledig bewaard gebleven interieur  op de rijksmonumentenlijst, maar is ook een Europees modelproject voor instandhouding van Europees architectonisch erfgoed. 

Concerten en culturele evenementen
In de kerk worden regelmatig concerten gegeven. De Sint Willibrordkerk is uitermate geschikt voor koorzang. Professionele en semiprofessionele muzikanten krijgen hier de kans om op te treden in een heel bijzondere ‘concertzaal’.

sintwillibrordkerk.nl

Adres

Minrebroederstraat 21
3512 GS Utrecht

Contact

Gerelateerde collecties