Nederlands Volksbuurtmuseum

In het Volksbuurtmuseum beleef je hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te leven. Met de interactieve steeg, animaties, straatmuziek, karretjes van straatventers, verhalen van oud-bewoners én geuren komt de historische volksbuurt weer tot leven.

Oordeel zelf of het wel die ‘goeie oude tijd’ is. Verleden én heden komen aan bod en zetten je aan het denken.

In het Volksbuurtmuseum ervaar je het dagelijkse leven van gewone mensen in de Volksbuurt in de 19de en 20ste eeuw. De geschiedenis van de Utrechtse Wijk C komt hier tot leven. Je beleeft hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te moeten leven en je wordt aan het denken gezet over de (voor)oordelen over volksbuurten

Beleef de Steeg
In de interactieve steeg, die geïnspireerd is op een verdwenen 'poortje' ervaar je hoe het was om in de benauwde en armoedige omstandigheden van rond 1920 te moeten leven in Wijk C.

Leer de historie Wijk C in Wording
Van nederzetting aan de Vecht, via rijk stadsdeel naar arme volksbuurt. Een attractieve animatie laat deze geschiedenis voor je leven.

Test jezelf bij 'De Andere Volksbuurt'
Een multimediale presentatie over de kenmerken van een volksbuurt, die heden en verleden toont en die je aan het denken zet over de (voor)oordelen die er over het begrip volksbuurt heersen en heersten. En dat gepresenteerd in onvervalst Uterechs, Rotterdams, Amsterdams en Engels!

Het bakkerswinkelinterieur 'de Korenschoof'
De brood- en meelfabriek 'de Korenschoof' was voor de oorlog de grootste broodfabriek in Utrecht en had toentertijd ruim tachtig winkels en depots in de stad. Enkele jaren geleden heeft het museum het enige nog bekende interieur van zo'n winkel (aan de Mr. Sickeszlaan nr. 1 in Tuindorp) aangekocht en in de vaste opstelling geïntegreerd. Uniek in Utrecht!

De 'Kistjeswand'
'Wijk C-ers vertellen hún verhaal'. Kleine kistjes bevatten een foto en een voorwerp, waarbij (oud) Wijk C-ers een kort verhaaltje vertellen. Deze geluidsfragmenten zijn afkomstig uit de uitgebreide collectie interviews van het Volksbuurtmuseum.

Rondleidingen
Het museum organiseert regelmatig rondleidingen. Ook voor groepsreserveringen kun je terecht. Meer informatie en aanmelden: Volksbuurtmuseum Utrecht

Agenda

Algemene informatie

dinsdag11:00 - 17:00 uur
woensdag11:00 - 17:00 uur
donderdag11:00 - 17:00 uur
vrijdag11:00 - 17:00 uur
zaterdag11:00 - 17:00 uur
zondag11:00 - 17:00 uur

Open

Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.

Adres

Nederlands Volksbuurtmuseum

Waterstraat 27
3511 BW Utrecht

Contact