Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd, gelegen in Leidsche Rijn, is een nagebouwd Romeins fort. Achter de hoge muren bevinden zich een archeologisch museum, een theater, een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie en een café-restaurant.

Geschiedenis
In 1997, tijdens de bouw van de wijk Leidsche Rijn, werd op één dag bij toeval de hele infrastructuur van de Romeinse grens gevonden: de grensweg, de rivier én een schip. Een groots onderzoek volgde, en er werden steeds meer gebruiksvoorwerpen en andere overblijfselen uit de Romeinse periode blootgelegd. Dat leverde belangwekkende nieuwe inzichten op over het functioneren van de Romeinse limes in ons land.

In 2007 werd besloten om al deze vondsten  te presenteren in een cultuurpark: het huidige Castellum Hoge Woerd. Op de plek waar ooit Romeinen de rivier bewaakten, staat nu een modern fort met wallen van zes meter hoog. Archeologische schatten blijven meestal onder het maaiveld verborgen, maar hier worden zij op een prikkelende manier tastbaar en beleefbaar.

Podium
De theaterzaal van Castellum Hoge Woerd heeft plek voor 229 gasten. Er wordt gemiddeld driemaal per week een optreden gegeven: van cabaret en kleinkunst, tot familie- en jeugdvoorstellingen, (muziek)theater en dans.

CastellumCafé
Het CastellumCafé is dagelijks vanaf 10.00 uur geopend voor koffie met taart, lunch en diner. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met biologische en lokale producten. Vanwege de Romeinse historie is de menukaart geïnspireerd op de Italiaanse keuken.

Museum
In het museum leer je alles over de Romeinse geschiedenis van Utrecht. Het pronkstuk van de collectie is het Romeinse schip De Meern I. Het binnenvaartschip komt uit 150 na Christus en moest twaalf jaar worden geconserveerd voordat het tentoongesteld kon worden. In het museum kunnen bezoekers rondom en bovenop het schip kijken.

Openingstijden
Castellum Hoge Woerd is dagelijks open vanaf 10 tot 17.00 uur. CastellumCafé is eveneens dagelijks open vanaf 10 uur voor koffie, lunch en diner. De keuken sluit om 22.00 uur.

De toegang tot het terrein en het museum is gratis.

castellumhogewoerd.nl

Adres

Hoge Woerdplein 1
3454 PB De Meern

Contact