Zoeksuggesties
  • Utrecht 900 jaar
  • Domtoren
  • Utrecht Lumen
  • Centraal Museum
  • Terrassen
  • Winkelen
  • Musea
  • Overnachten
  • Oudegracht

900 Fruit­boomp­jes
voor be­wo­ners

Delen:

Utrecht bestaat bijna 900 jaar. Dat vieren we met trots! Naast vele festiviteiten komt er in elke wijk een grote herinneringsboom. Een symbolische plek waar je terugkijkt op wat was en vooruitblikt op wat komt. Utrecht groeit hard. De herinneringsboom wordt een bijzondere, groene en toegankelijke plek. Waar inwoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Een plek om terug te blikken en vooruit te kijken. Om verhalen te delen en herinneringen te maken. En om tot rust te komen.

In 2021 konden inwoners van Utrecht de locaties van de boom insturen via Denkmee. Alle inzendingen zijn bekennen en de stemmen zijn geteld. Daarna is er bepaald of de boom geplant kon worden op de locatie met de meeste stemmen. Daarbij hielden we rekening met de buurt, de kwaliteit van de bodem, kabels, leidingen en eventuele toekomstige plannen. In januari zijn de eerste Herinneringsbomen geplaatst.

Fruitboompjes

Daarnaast worden er 900 fruitboompjes uitgedeeld aan de inwoners van alle tien de wijken. Inwoners van Utrecht konden zich hiervoor online inschrijven, en inmiddels zijn de inschrijflijsten vol. Tot en met 11 maart worden deze boompjes wekelijks uitgedeeld door de Wijkwethouders. Zo staan er uiteindelijk meer dan 900 bomen verspreid door Utrecht waarmee we 900 jaar Stadrechten herinneren. In het overzicht zie je wanneer de boompjes in de wijken worden uitgedeeld en welke wethouder aanwezig is.

WijkLocatieWethouderDatum ceremonie vrijdag 15:00-17:00 uur
WestDominicusplantsoenLot van Hooijdonk7-jan
NoordWestNoordseparkKlaas verschure14-jan
NoordOostVeemarktLinda Voortman21-jan
OostJoke SmitpleinAnke Klein4-feb
ZuidTolsteegplantsoenLot van Hooijdonk11-feb
ZuidWestRooseveltlaanLinda Voortman18-feb
Leidse RijnJan WolkerssingelEelco Eerenberg23 feb (woe)
Vleuten-De MeernBurchtpleinMaarten van Ooijen4-mrt
OvervechtPark de WatertorenKees Diepeveen9-mrt
BinnenstadPaardenveldAnke Klein & Burgemeester Sharon Dijksma11-mrt

 

Kunstwerk

In juli en augustus 2021 zijn kunstenaars gevraagd om met ideeën te komen voor een kunstwerk bij de Herinneringsbomen. Kunstenaar Annabel Schouten is geselecteerd om het kunstwerk voor bij de 10 herinneringsbomen te maken. Haar ontwerp is gekozen omdat het van de boom een echte ‘verbindingsboom’ maakt. Wijkbewoners kunnen namelijk hun voetstap achterlaten bij de boom, en zich zo verbinden met de plek, met de natuur en met elkaar. De voetafdrukken van bewoners komen in smalle keramische of betonnen tegels rondom de bomen te liggen. Per locatie is dit maatwerk. De voetstappen samen vormen als een soort jaarringen cirkels om de boom. De kunstwerken worden in juni feestelijk onthuld. Tijdens de onthulling schenken we wat extra aandacht aan de herinneringsbomen omdat de feestelijke ceremonies na het planten van de boom in de winter niet door konden gaan.

Gerelateerd nieuws

vrijdag 20 mei

Beste Utrecht liefhebber, Het programma van Utrecht 900 is bekend! Honderden activiteiten, heel veel taart...

dinsdag 29 maart

Beste Utrecht liefhebber, De zon schijnt, de terrassen puilen uit en de eerste tekenen van...

dinsdag 22 maart

Sommige historische gebeurtenissen zijn soms nog lang terug te zien in het landschap. Dat geldt...

Door op “accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen en gebruik van cookies via onze website en de verwerking van persoonsgegevens.