Zoeksuggesties
  • Utrecht 900 jaar
  • Domtoren
  • Utrecht Lumen
  • Centraal Museum
  • Terrassen
  • Winkelen
  • Musea
  • Overnachten
  • Oudegracht

Het bouw­be­dri­jf van de
to­e­komst

Delen:

Regelmatig geef ik lezingen over de bouw van de Utrechtse Dom en meer dan eens is me daarna gevraagd hoeveel mensen er stierven tijdens de werkzaamheden. Want, zo werd de vraag ooit letterlijk door iemand onderbouwd, ‘in de middeleeuwen werd er toch niet op een mensenleven gekeken?’. Ik moest de vraagsteller teleurstellen, want ook al raakte er heus wel eens iemand gewond tijdens het werk aan de Dom, heel vaak was dat nou ook weer niet. En voor zover bekend hadden die bedrijfsongelukken vrijwel nooit een dodelijke afloop.

Dat weten we omdat van de Dom, als enige kathedraal in de wereld, de bouwrekeningen over een lange periode bewaard zijn gebleven. Hoewel ooit bedoeld om een goed overzicht te geven van de jaarlijkse kosten, geven die rekeningen hedendaagse historici een mooi kijkje in hoe het bouwbedrijf was georganiseerd. Het bleek een klein, efficiënt en duurzaam bedrijf te zijn geweest. De kern ervan bestond maar uit zo’n 15 à 20 bouwvakkers. En er werd wel degelijk aandacht besteed aan de werkomstandigheden. Zo waren er werkhandschoenen aanwezig en elke dag schone handdoeken. Als er ergens met open vuur gewerkt moest worden, stonden er verplicht enkele vaten met bluswater naast. Om dus te voorkomen dat bij een ongelukje de gehele kap van de kathedraal in de fik vloog, zoals laatst nog bij de Notre Dame. Wat ook opvalt, is dat er vrijwel geen bouwmateriaal werd weggegooid. Alles werd hergebruikt. Het bouwbedrijf van de Dom was dus volledig circulair. En aangezien alles op mens- of dierkracht draaide, was de uitstoot van CO2 vrijwel nihil. Zo’n 600 jaar geleden bestond dus eigenlijk al het bouwbedrijf van de toekomst…

René de Kam

Gerelateerd nieuws

vrijdag 20 mei

Beste Utrecht liefhebber, Het programma van Utrecht 900 is bekend! Honderden activiteiten, heel veel taart...

dinsdag 29 maart

Beste Utrecht liefhebber, De zon schijnt, de terrassen puilen uit en de eerste tekenen van...

dinsdag 22 maart

Sommige historische gebeurtenissen zijn soms nog lang terug te zien in het landschap. Dat geldt...

Door op “accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen en gebruik van cookies via onze website en de verwerking van persoonsgegevens.