De mooiste kerststal van Nederland

Laat je betoveren door deze prachtige stal met ruim zeshonderd schitterende kerststalfiguren. Het zijn echte museumstukken; afkomstig uit de achttiende eeuw uit de Italiaanse stad Napels. Samen vormen ze een complete stad in miniatuur. Het is lekker druk in de stal en aan alle kanten valt wel wat te ontdekken.

Niet alleen de figuren met hun kleding en accessoires zijn supermooi. Ook het decor waarin ze te zien zijn, is spectaculair. De mooiste kerststal van Nederland staat vol met echte Utrechtse eye-catchers. Wat te denken van de Domtoren, de Winkel van Sinkel als herberg, de bloemenmarkt aan de Utrechtse gracht en sterrenwacht de Sonnenborgh. En het oudste huisje van Utrecht.

Deze unieke achttiende-eeuwse kerststal komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. Daar verzamelden de rijke families uit die tijd de mooiste kerststalfiguren. Er werd hard gestreden wie de grootste, mooiste en meest kostbare kerststal had. Alleen het beste was goed genoeg. De figuren werden dan ook vervaardigd door de allergrootste barokkunstenaars. Elke figuur is een kunstwerk op zich, met hoofden van terracotta en benen en armen van hout die vervolgens zeer vakkundig zijn beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoen en brokaat. En daarbij vaak met zeer veel precisie geborduurd en voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer.

Kerststalfiguur adopteren?

Om ook dit jaar weer vele duizenden mensen een onvergetelijke – gratis- ervaring te bieden vraagt Museum Catharijneconvent alle kerststalliefhebbers om te helpen de stal weer op te bouwen. Dit kan door voorafgaand aan de opening een figuur uit de stal symbolisch te adopteren. Eigenaar worden van een engel? Of toch liever de os, ezel, koning of herder? Een kerststalfiguur adopteren kan via www.catharijneconvent.nl/crowdfunding.

Praktische informatie
Tickets
Een bezoek aan ‘De mooiste kerststal van Nederland’ is gratis. Reserveren is niet nodig.

Tijden
Donderdag 14 december 2023 t/m zondag 14 januari 2024. De openingstijden kunnen per dag verschillen.

Bezoek de website voor een volledig overzicht van de openingstijden. 

Adres

Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht