Zoeksuggesties
 • Utrecht Lumen
 • Kleur de Stad
 • Domtoren
 • Centraal Museum
 • Utrecht 900 jaar
 • Stadswandeling
 • Winkel van Utrecht / VVV
 • Hoog Catharijne
 • Musea
 • Overnachten

Het Ut­recht­se ver­haal van de Hon­gaar­se A­ni­ta Ná­ná­si

Anita Nánási
Delen:
anita

Op het moment dat Anita als toerist naar trecht kwam voor een tweedaagse citytrip, wist ze het direct: “hier kom ik terug”. En daar had ze gelijk in! Intussen woont ze alweer 4 jaar in Utrecht. Oorspronkelijk komt Anita uit Hongarije. Ze is in Utrecht terecht gekomen door een klassiek liefdesverhaal: iemand ontmoet, één week met elkaar doorgebracht en besloten om naar Utrecht te verhuizen.

Op dit moment is Anita druk bezig met het leren van de Nederlandse taal en werkt ze aan een eigen communicatie- en contentbedrijf. Haar passie is kunst – je kan Anita dan ook regelmatig bij allerlei musea in Utrecht tegenkomen. Daarnaast brengt ze haar vrije tijd door als vrijwilliger bij BAK (basis voor actuele kunst). Wat Anita het leukst vindt aan Utrecht is dat het een kleine, rustige stad is waar alles voorhanden is.

Haar meest favoriete buurt is het begin van de Oudegracht, met de Twijnstraat en het Louis Hartlooper Complex. “Er zijn zoveel verborgen steegjes, kleine winkeltjes en prachtig huizen. Ik vind het romantisch en mysterieus!”

Local Story Anita Nánási

Anita loopt ook graag langs de binnenzijde van de Singel, waar je de oude bastionwoningen kan zien. Vooral toen ze net in Utrecht kwam wonen wilde ze alle stukjes en beetjes van de stad ontdekken. Tijdens één van haar wandelingen langs de Singel kreeg ze een idee. Ze was benieuwd of deze prachtige huizen toevallig musea waren. Daarom belde ze aan bij een van de bastionwoningen. Of belde, eigenlijk trok ze aan het belkoord omdat er geen elektrische bel was. Bij het rinkelende geluid deed een oude, goedgeklede man de deur open en stelde Anita haar vraag: “Hallo, mijn naam is Anita Nánási. Ik vroeg me af of dit huis open is voor publiek als museum of monument en of ik het mag zien”. De man antwoorde dat het een privé woning was. Hij nodigde haar uit om binnen te komen en gaf haar een rondleiding door het huis.

En zo kreeg Anita een van de bastionwoningen te zien. Het huis zelf werd tegen de stadsmuur gebouwd en mettertijd uitgebreid tot een volwaardige woning. De eigenaar had oude kaarten van de stadsmuur en foto’s van het oude huis in zijn entree hangen. De weelderige tuin met prachtige bomen en planten was aangelegd op meerdere verdiepingen. Ondanks dat het huis geen museum was, had Anita toch het geluk om een kleine privérondleiding te ervaren!

Mijn tips

 • Filmcafé Utrecht

  Het filmcafé is the place to be voor een filmklassieker, een eigenzinnig evenement of een filmische pizza met verse ingrediënten.

 • Twijnstraat

  Winkels

  De Twijnstraat is een van de oudste winkelstraat van Utrecht midden in het Museumkwartier aan het einde van de Oudegracht.

 • 't Oude Pothuys

  Eten en Drinken
  ’t Oude Pothuys is een sfeervol eethuis en een van de bekendste muziekcafé's van Utrecht waar dagelijks musici live optreden.
 • BAK, basis voor actuele kunst

  Organisaties

  BAK is een podium voor kunst, kennis en activisme.

Andere verhalen

Het Utrechtse verhaal van Luc Stolk

Luc Stolk | Lust For Rust
"From the city for the city. Ik denk dat meer mensen wat voor de stad kunnen betekenen door...

Lia Reedijk, oprichtster van de Utrechtse kinderboekwinkel

Lia Reedijk
"Utrecht ligt geweldig in het midden van het land waardoor je allerlei mooie uitvalswegen hebt."

Een stukje Griekenland in Utrecht

Athina Arampatzi
"Het Griekse gevoel kun je ook in Utrecht terugvinden."

Door op “accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen en gebruik van cookies via onze website en de verwerking van persoonsgegevens.