Bartholomeus Gasthuis

Het Bartholomeus Gasthuis is een van de oudste panden van de stad en het allereerste gasthuis van Nederland.

Geschiedenis
De geschiedenis van het Bartholomeus Gasthuis gaat terug tot de 14e eeuw. Het verzorgingshuis werd in 1367 gesticht als gasthuis en was gewijd aan de heilige St. Apollonia. In 1378 werd het definitief een verblijf voor langdurige, arme zieken en de afgelopen 650 jaar werd op deze plek onafgebroken zorg verleend aan de oudere inwoners van Utrecht.

Door de eeuwen heen is het gasthuis regelmatig verbouwd om te voldoen aan de eisen van nieuwe wet- en regelgeving. Vanwege de groei van een goed sociaal stelsel veranderde er na de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld een heleboel. Het liefdadige karakter maakte plaats voor moderne opvattingen over de opvang van bejaarden. Uitgangspunten waren méér privacy, méér voorzieningen en betere zorg, waardoor het gasthuis langzaam maar zeker steeds meer als een echt huis begon te voelen.

Rondleidingen
De gidsen van het Utrechts Gidsengilde zijn bevlogen vertellers. Iedere eerste zondag van de maand is er om 11.00 uur een rondleiding (Maximaal 12 personen per rondleiding) in en door het Bartholomeus Gasthuis. Ga mee op tijdreis en laat u verrassen over de goed bewaarde Utrechtse zorggeschiedenis, het verhaal over naastenliefde, de 16e -eeuwse Regentenzaal en het nóg oudere ‘papklokje’. Waar komt de term ‘mantelzorg’ eigenlijk vandaan? En waarom telt de uitspraak ‘de laatste loodjes wege het zwaarst’ niet in het Bartholomeus Gasthuis? Kom, zie, hoor en verwonder!

Op alle overige dagen tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u de tentoonstelling (gratis) zelf bezoeken. U kunt dan niet alle zalen in, omdat deze verhuurd worden of omdat er activiteiten in zijn. Ook de Regentenzaal is dan gesloten.

Kosten:
Deelnamekosten zijn €4,95 per persoon (exclusief consumptie) en Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Alleen pinbetaling mogelijk. 

Reserveren is noodzakelijk. Aanmelden kan tot en met donderdag 16.00 uur voorafgaand aan de eerste zondag van de maand door email te sturen naar reserveringen@bartholomeusgasthuis.nl.

Adres

Bartholomeus Gasthuis

Lange Smeestraat 40
3511 PZ Utrecht

Contact