Bartholomeus Gasthuis

Het Bartholomeus Gasthuis is een van de oudste panden van de stad en het allereerste gasthuis van Nederland.

Geschiedenis
De geschiedenis van het Bartholomeus Gasthuis gaat terug tot de 14e eeuw. Het verzorgingshuis werd in 1367 gesticht als gasthuis en was gewijd aan de heilige St. Apollonia. In 1378 werd het definitief een verblijf voor langdurige, arme zieken en de afgelopen 650 jaar werd op deze plek onafgebroken zorg verleend aan de oudere inwoners van Utrecht.

Door de eeuwen heen is het gasthuis regelmatig verbouwd om te voldoen aan de eisen van nieuwe wet- en regelgeving. Vanwege de groei van een goed sociaal stelsel veranderde er na de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld een heleboel. Het liefdadige karakter maakte plaats voor moderne opvattingen over de opvang van bejaarden. Uitgangspunten waren méér privacy, méér voorzieningen en betere zorg, waardoor het gasthuis langzaam maar zeker steeds meer als een echt huis begon te voelen.

Rondleidingen
Benieuwd naar de verhalen van het Bartholomeus Gasthuis? Elke zondag wordt een rondleiding door de bijzondere zalen en langs de historische plekken van het pand gegeven. Luister naar een prachtige audiotour in de Regentenzaal, laat je meenemen naar vervlogen tijden of kijk naar de film 'Van Armenpot tot Zorgpakket', over de ouderenzorg in Utrecht door de eeuwen heen.

Iedere zondag om 11.00 uur. Maximaal 12 personen per rondleiding.

Kosten:
Volwassenen € 4,95
U-pashouders: € 1,00
Kinderen: gratis

Reserveren is noodzakelijk. Stuur vóór vrijdag 16:00 uur een email naar teamwelzijn@bartholomeusgasthuis.nl.

Adres

Bartholomeus Gasthuis

Lange Smeestraat 40
3511 PZ Utrecht

Contact