Beschilderde Bunker Noorderpark Ruigenhoek

In het Noorderpark Ruigenhoek vind je een bijzonder object. Een volledige groepsschuilplaats uit 1940 is beschilderd. De beschildering verbeeldt hoe soldaten de schuilplaats gebruikten tijdens oorlogsdreiging. Het geeft een goed beeld hoe de soldaten letterlijk schouder aan schouder bescherming zochten

Groepsschuilplaatsen
Er liggen meer dan 600 betonnen groepsschuilplaatsen, type P, in het waterlinielandschap tussen Muiden en de Biesbosch. Ze zijn gebouwd tussen 1939 en 1940 en waren bedoeld om tot twaalf Nederlandse soldaten tijdens de verwachte aanval vanuit Duitsland te laten schuilen. Ze zijn echter nooit voor dit doel gebruikt.

Verfdokter
De groepsschuilplaats is beschilderd door de Verfdokter, Robert-Jan Brink, in opdracht van de provincie Utrecht. De Verfdokter is bekend van zijn muurschilderingen, waarin hij typisch Utrechtse zaken uitbeeldt als de Domtoren en de Rode Brug. Zijn levensechte schildering op de groepsschuilplaats maakt de Hollandse Waterlinies zichtbaar en beleefbaar voor huidige en toekomstige generaties en is een inspiratiebron voor bezoekers. Dit kunstwerk maakt deze zomer dan ook deel uit van een kunstroute van het themajaar Ode aan de Hollandse Waterlinies.

Ode aan de Hollandse Waterlinies
Lange tijd mocht het linielandschap niet worden bebouwd. Daardoor ontstond een open landschap van natuur, akkers en weilanden. Een onontdekt gebied met rust en ruimte, vol verhalen en bijzondere objecten. Met unieke flora en fauna in de natuurgebieden op en rond de forten. Dit jaar brengt Nederland een Ode aan het landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen. De Hollandse Waterlinies ontbreken hierbij uiteraard niet. Ontdek het prachtige linielandschap dat uitnodigt tot vervoering en verwondering.
Lees hier meer over Ode aan de Hollandse Waterlinies.

Adres

In de buurt van Fort de Gagel

Gageldijk 165
3566 MJ Utrecht

Gerelateerde collecties