Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

De weelderige Botanische Tuinen liggen aan de rand van het Utrecht Science Park. Hier klinkt het geluid van klaterend water en zoemende insecten, en sta je tussen honderden bloemen en planten.

De tuinen behoren tot de oudste universitaire tuinen van Nederland, en liggen rondom het 19e eeuwse Fort Hoofddijk. Het hele jaar vormen ze een dromerige festivallocatie, voor onder andere muziekfestival deBeschaving en het China Light Festival.

Planten en bloemen
In de Tuinen vind je een zeer uitgebreide collectie planten afkomstig uit de hele wereld. Meteen bij binnenkomst valt de grote Rotstuin op, die is aangelegd bovenop Fort Hoofddijk, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat stamt uit de 19de eeuw.

Ook de Systeemtuin, waar planten op families zijn gerangschikt, is een opvallend element dat zomers een ware zee van bloemen is.

uu.nl/botanischetuinen

De Thematuin laat de rol van planten in het dagelijks leven zien met onderdelen als eetbare gewassen, vezel- en verfplanten en natuurlijk medicinale planten.

De aangrenzende Diertjestuin is de speelplaats voor vlinders, bijen, hommels en libellen. In de kleine vijver zitten vaak kikkers te kwaken en helemaal achterin is ruimte voor een volstrekt ongevaarlijke ringslang.

In de Kassen vind je allerlei planten uit de (sub)tropen veel orchideeën, maar bijvoorbeeld ook Cycassen, palmachtige planten die al bestonden tijdens de tijd van de dinosauriërs.

Bereikbaarheid
Dit plantenparadijs is vanuit de stad eenvoudig met openbaar vervoer bereikbaar (metro 22 en bus 12, metro 22 rijdt niet in het weekend) en staat garant voor een (mid)dagje heerlijk genieten in de frisse buitenlucht. Kom je met de auto? Parkeer dan bij P+R Transferium de Uithof.In het weekend kun je gratis parkeren op het parkeerterrein tegenover de Tuinen. Op werkdagen is het hier betaald parkeren.

Adres

Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht

Contact